Virusul Gripei spaniole, care a provocat moartea a circa 70 de milioane de oameni, recreat in laborator


O echipa de cercetatori americani au recreat in laborator fragmente ale virusului care a provocat in anii 1918 celebra Gripa spaniola, considerata responsabila de moartea a circa 70 de milioane de oameni in intreaga lume, informeaza „The Independent” in editia electronica.

Virusul gripal a fost produs in laborator pe baza unor fragmente de gripa aviara gasite la unele rate salbatice, experimentul oamenilor de stiinta americani dorind sa sublinieze cat de usor este ca tulpina de gripa mortala, care poate afecta inclusiv omul, sa reapara si in zilele noastre.

Astfel, cercetatorii de la Universitatea din Wisconsin-Madison au precizat ca au infectat dihori de laborator cu o serie de copii ale virusului din 1918, pentru a vedea in cel fel si cat de repede poate fi transmis agentul patogen la om.

Experimentul a fost criticat imediat de alti cercetatori, care l-au caracterizat ca fiind riscant si periculos. Potrivit acestora, orice fel de beneficii care ar putea rezulta in urma acestui experiment nu justifica riscurile imense pe care o asemenea actiune le are, daca virusul scapa in mod deliberat sau accidental din laborator.

Cu toate acestea, profesorul Yoshihiro Kawaoka, de la Universitatea Wisconsin-Madison, sustine ca cercetarea este necesara pentru a elabora noi vaccinuri impotriva gripei, precum si pentru a minimaliza o pandemie de acest gen in viitor.

„Criticile nu tin seama de masurile de precautie si protectie pe care le avem atunci cand desfasuram un asemenea studiu. Riscurile unei astfel de cercetari nu sunt ignorate, ci sunt gestionate si diminuate in mod eficient”, a explicat profesorul Yoshihiro Kawaoka.

Studiul americanilor atentioneaza ca si la ora actuala exista suficient de multe conditii prielnice pentru dezvoltarea unui virus asemanator cu cel din 1918.

„Virusurile gripei aviare necesita doar cateva modificari pentru a se adapta la corpul uman si pentru a provoca in cele din urma o pandemie. Este important sa intelegem acest tip de mutatii pentru a fi mai bine pregatiti. Cercetarea noastra a dorit sa evalueze riscul pe care virusurile aviare din natura le pot provoca astazi”, a mai explicat profesorul de la Universitatea Wisconsin-Madison.

Potrivit studiului publicat in revista „Cell Host and Microbe”, tulpinile virusului de gripa aviara recreate in laborator sunt in proportie de 97 la suta asemanatoare cu virusul din 1918.

„Oamenii de stiinta care fac asemenea experimente doresc atat de mult sa se afirme, incat devin iresponsabili de actele lor. Argumentele in favoarea studiului sunt extrem de slabe”, a precizat Robert Kolter, profesor de microbiologie la Universitatea Harvard.

„Aceasta este o activitate extrem de riscanta, chiar si in cele mai sigure laboratoare. Oamenii de stiinta nu ar trebui sa se mai supuna unor asemenea riscuri, daca nu exista dovezi incontestabile ca munca lor poate salva vieti”, a declarat si profesorul de epidemiologie Marc Lipsitch, tot de la Universitatea Harvard.

SURSA: adevarul.ro