Virusul Ebola se raspandeste si ameninta chiar si Europa


Ebola se raspandeste rapid in Africa. Dupa Guineea este randul unor regiuni din Mali, dar se semnaleaza cazuri si in alte tari vecine.

Dupa cazurile de febra hemoragica inregistrate in unele prefecturi din Guineea, unde s-au inregistrat 80 de decese, alarma cu privire la o posibila raspandire a virusului Ebola exista chiar si in Europa. Intre timp virusul loveste Africa. Situl Internationale a publicat o harta cu raspandirea bolii pe baza rapoartelor din aceste zile (http://www.internazionale.it/news/africa/2014/04/04/la-mappa-dellepidemia-di-ebola/)

Autoritatile din Mali au anuntat la 3 aprilie ca au fost inregistrate trei cazuri suspecte de febra hemoragica cauzate de virusul Ebola. Pacientii au fost plasati in carantina.

Potrivit ONG-ului Medici Fara Frontiere, care in acest moment se afla pe teren, epidemia din Guineea este deosebit de periculoasa, deoarece exista mai multe focare in intreaga tara.

“Asistam la o epidemie de proportii fara precedent in ceea ce priveste distributia cazurilor in tara: Gueckedou, Macenta, Kissidougou, Nzerekore iar acum Conakry”, a declarat Mariano Lugli, Coordonator de Proiect pentru MFF la Conakry.

“MFF a intervenit in aproape toate focarele de Ebola din lume in ultimii ani, dar din punct de vedere geografic erau mult mai mici si priveau anumite zone indepartate. Aceasta raspandire geografica este ingrijoratoare, deoarece va complica foarte mult sarcina organizatiilor care lucreaza pentru a controla focarul”, a declarat Lugli.

Ebola provoaca febra hemoragica, cu o rata de mortalitate care poate fi de 90 la suta. In prezent nu exista nici un vaccin sau tratament impotriva la acestui tip de febra hemoragica.

“Ceea ce se raspandeste in Guineea in acest moment este tulpina Zair a virusului Ebola: cel mai agresiv si mortal. Ucide 9 din 10 pacienti”, a declarat Michel Van Herp, un epidemiolog MFF in prezent la Guekedou. “Pentru a opri epidemia este important sa se urmareasca modul de transmisie. Toate contactele cu pacientii care ar fi putut fi infectati ar trebui sa fie izolate si monitorizate la primul semn de infectie”.

Pana in prezent, autoritatile de sanatate din Guineea au inregistrat 122 de pacienti suspectati si 80 de decese. Alte cazuri, suspectate sau diagnosticate, au fost identificate in Sierra Leone (2 cazuri) si Liberia (8 cazuri). Senegal si-a inchis granitele sale. Arabia Saudita neaga vize pentru pelerini din tarile afectate.

Intre 1976 si 2012, virusul Ebola a provocat moartea a 1.554 de persoane (din aproximativ 2.345 de cazuri confirmate). Aceasta febra hemoragica severa a aparut pentru prima data in 1976 in actualul Sudan de Sud si in Republica Democrata Congo, in acelasi timp.

SURSA: http://epochtimes-romania.com