Vaccinurile pot sa provoace autism sau leucemie? Iata conlcuziile specialistilor.


Vaccinurile administrate in mod curent copiilor, in SUA, pentru prevenirea unor boli diverse sunt sigure, nu sunt asociate cu dezvoltarea unor maladii grave, precum autismul si leucemia, si provoaca foarte rar reactii grave ale organismului, potrivit unui studiu.

In 2011, Institutul de Medicina din SUA a publicat un raport care arata ca medicii erau in unanimitate de acord ca vaccinarea este o procedura medicala sigura.

vaccin-1317413592“Cele mai recente rezultate ar trebui sa ofere siguranta anumitor pacienti si medici”, spun autorii acestei noi analize publicate in revista Pediatrics, care fac referire mai ales la nelinistile “nefondate” potrivit carora vaccinurile ar fi responsabile mai ales de dezvoltarea autismului.

“Exista dovezi foarte sigure ca vaccinul triplu ROR (impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei) nu este asociat cu autismul la copii, o concluzie care confirma precedentele studii pe acest subiect”, subliniaza autorii.

“Exista, de asemenea, dovezi solide ca vaccinurile triple cum sunt DTP (impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive), gripei hemofile si hepatitei B nu au legatura cu leucemia infantila”, mai spun autorii studiului, de la institutul de cercetare Rand Corporation.
Specialistii adauga ca au descoperit ca anumite vaccinuri orale, precum Rotarix si Rotateq, utilizate in cazul bebelusilor, incepand cu varsta de sase saptamani, pentru a-i proteja contra gastroenteritelor provocate de rotavirus, ar putea declansa reactii grave.

“Insa aceste reactii sunt extrem de rare si trebuie evaluate in raport cu efectele protective pe care le furnizeaza aceste vaccinuri”, spun specialistii, explicand ca “riscul este foarte mic”, cu 1,1 cazuri la 100.000 de doze de Rotarix si 5,1 cazuri la 100.000 de doze de Rotateq.
Vaccinurile contra rotavirusului pot, in rare cazuri, sa provoace invaginatie intestinala (o portiune a intestinului subtire este blocata sau rasucita, simptomele pot include dureri severe de stomac, varsaturi persistente, sange in scaun, abdomen umflat si/sau febra mare), care necesita interventie medicala de urgenta.
Raportul medicilor americani mai arata ca vaccinurile constituie unul dintre marile succese ale politicilor de sanatate publica implementate in secolul al XX-lea pentru a eradica maladii ca variola si pentru controlarea poliomielitei si a altor boli infectioase.

Specialistii deplang, de asemenea, refuzul constant al unor parinti de a-si vaccina copiii, fapt care a contribuit la instalarea unor epidemii evitabile, precum cea de rujeola.
Potrivit unor estimari privind impactul vaccinarii in randul copiilor nascuti in 2009, in SUA, aceste medicamente ar fi contribuit la evitarea a 42.000 de decese si a 20 de milioane de cazuri de boli infectioase.

SURSA: doctorulzilei.ro