Vaccinuri recomandate in sarcina

Vaccinuri recomandate in sarcina


Atunci cand esti insarcinata, iti doresti sa ai grija de tine mai mult ca oricand. Esti extrem de atenta cu tot ceea ce mananci si ce bei si te consulti cu medicul tau inainte sa iei orice fel de medicament. Stii ca pentru ca bebelusul tau sa se dezvolte si sa se nasca sanatos este crucial ca tu sa fii sanatoasa. In plus, vrei ca tot timpul sa fii informata despre lucrurile care conteaza intr-o sarcina sanatoasa si sa faci totul ca la carte. De aceea, afla ca OMS – Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda viitoarelor mamici doua vaccinuri pentru femeile insarcinate.

 

Vaccinul gripal recomandat gravidelor

Primul vaccin pe care OMS il recomanda tuturor viitoarelor mamici este vaccinul antigripal, pentru ca imbolnavirea cu gripa in timpul sarcinii poate sa creasca riscul de nastere prematura sau de nastere a unui bebelus subponderal.

Inca din primele luni de sarcina gravidele au voie sa se vaccineze cu vaccin gripal inactivat, deoarece vaccinul gripal contine un virus omorat. Acelasi lucru este valabil si pentru femeile care alapteaza, anticorpii  transmitandu-se si prin laptele matern. Incepand cu 2012, Organizatia Mondiala a Sanatatii, recomanda cu fermitate vaccinarea impotriva gripei  femeilor insarcinate, un pricipal grup tinta, alturi de copii si varstnici.

 

Vaccinul impotriva pertussis (tuse convulsiva) recomandat in sarcina

Un alt vaccin recomandat are rolul de a te proteja pe tine, dar si pe copilasul tau impotriva tusei convulsive. Mai mult, acest tip de vaccin iti ocroteste bebelusul chiar si dupa nastere, tinand cont ca in primele saptamani de viata este prea vulnerabil pentru a fi vaccinat. De regula, medicii recomanda ca vaccinarea sa se faca la inceputul celui de-al treilea trimestru de sarcina al mamei.

Atat vaccinul antigripal, cat si cel impotriva tusei convulsive sunt considerate sigure pentru sanatatea ta si a copilului tau, atat pe perioada sarcinii, cat si dupa ce nasti.

SURSA INFORMATIEI: vaccinestoday.eu