Vaccinul gripal recomandat tuturor femeilor gravide

Vaccinul gripal recomandat tuturor femeilor gravide


Femeile gravide ar trebui sa se vaccineze antigripal, indiferent de cat de avansata este sarcina, conform recomandarilor lansate de “American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG)”.

Aceste recomandari afirma, de asemenea, ca vaccinarea este importanta si pentru femeile care incearca sa devina gravide. Prevenirea gripei este un element esential in timpul preconceptiei, precum si in timpul nasterii si dupa aceasta, potrivit unui comunicat de la ACOG.

“Virusul gripal este foarte contagios si poate fi deosebit de periculos pentru femeile gravide deoarece poate provoca pneumonie, nastere prematura si multe alte complicatii”, a declarat Dr.Laura Riley, presedintele “ ACOG Immunization Expert Work Group”.

De la ultimele recomandari cu privire la vaccinul gripal, in 2010, si mai multe dovezi au aratat ca vaccinarea este sigura pentru femeile gravide: “Noile date arata necesitatea critica de a continua vaccinarea impotriva gripei in timpul sarcinii”.

De ce sunt femeile gravide deosebit de vulnerabile la complicatiile cauzate de gripa? In timpul sarcinii, sistemul imunitar al femeilor se schimba, ceea ce poate provoca complicatii si boli grave din cauza virusului gripal.

Potrivit ACOG, vaccinarea antigripala in timpul sarcinii protejeaza nu numai mama, dar si copilul, care nu poate fi vaccinat impotriva gripei pana la varsta de sase luni. Copiii femeilor vaccinate primesc anticorpi de la mamele lor, cat timp sunt in uter, ajutandu-i sa se protejeze de gripa pana cand sunt suficient de mari pentru a fi vaccinati.

Incepand cu anul 2009, rata de imunizare impotriva gripei a femeilor gravide a crescut in fiecare an, dar expertii de la ACOG cred ca mai e mult de munca pentru a incuraja gravidele sa se vaccineze impotriva gripei.

De exemplu, unii oameni cred ca gravidele nu ar trebui sa se vaccineze impotriva gripei, dar acesta este un mit, potrivit  ACOG si Centrului de Prevenire si Control al Bolilor(CDC). CDC recomanda ca toata lumea, inclusiv gravidele, trebuie sa se vaccineze impotriva gripei in fiecare an.

In S.U.A., inainte de pandemia H1N1 din anul 2009, rata de imunizare a gravidelor era de numai 15%, dar aceasta a crescut in timpul pandemiei la 50%, iar acest nivel a fost mentinut sau a crescut usor in fiecare an. ACOG a mai declarat ca aceste vaccinuri, care nu contin niciun fel de virus viu, pot fi administrate in orice stadiu al sarcinii.

“Vaccinarea in fiecare an, la inceputul sezonului si indiferent de luna sarcinii este cea mai buna masura de aparare”, a declarat Dr.Laura Riley.