Un simplu spray pentru nas ar putea vindeca toate formele de gripa


Un nou spray nazal impotriva gripei ar putea ajuta la protectia impotriva tuturor tulpinilor acestui virus, inclusiv celor care provoaca gripa aviara sau porcina, anunta cercetatorii scotieni.

Cercetatorii scotieni sunt de parere ca sprayul nazal dezvoltat de ei poate combate tulpini rezistente ale gripei prin oprirea lor din dezvoltare inca din primele faze. Oamenii de stiinta sunt de parere ca aceasta descoperire poate fi folosita ca o „linie de aparare“ impotriva virusului gripei chiar inainte ca un vaccin eficient sa fie creat, noteaza „Daily Mail“.

Sprayul nazal functioneaza prin „imbracarea“ tractului respirator cu proteine pentru a preveni virusul gripei sa se ataseze de mucoasa. Virusul gripei este greu de combatut tocmai pentru ca poate evolua si poate „invata“ rapid sa se protejeze impotriva medicamentelor. Totusi, specialistii considera ca acest nou spray poate rezolva problema deoarece nu are ca tinta virusul, ci protejarea tractului respirator de infectii.

Am realizat o alternativa la abordarea clasica, cea care lupta direct cu virusul. Am invatat sa prevenim gripa prin sintetizarea unor proteine care sunt facute sa mascheze zaharurile specifice ale moleculelor care «imbraca» tractul respirator. Virusul gripal, dar si alti agenti patogeni, are nevoie sa se ataseze de aceste zaharuri ca sa intre in celulele noastre pentru a da startul procesului de infectare“, explica profesorul Garry Taylor, de la Universitatea „St. Andrews“ din Scotia.

Cercetatorii au testat vaccinul pe soareci si au descoperit ca o singura doza ii protejeaza complet de virusul letal H1N1 (gripa porcina). Soarecii nu doar ca au supravietuit virusului, dar au dezvoltat si anticorpi sugerand ca sunt „vaccinati“ si impotriva viitoarelor expuneri la virus.

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, gripa este responsabila de aproape 500.000 de decese anual. Expertii se grabesc sa gaseasca un vaccin care sa lupte cu toate noile tulpini ale virusului. Se spera ca aceasta cercetare poate conduce la un nou mod de a combate formele virusului rezistente la medicamente.

„Studiul recent efectuat de cei de la Cochran, care a dezvaluit eficienta limitata a vestitului Tamiflu, din care guvernele lumii si-au facut stocuri enorme, a demonstrat cat de mare nevoie avem de noi abordari in combaterea virusului“, adauga profesorul Taylor.

„Orice medicament care are ca tinta distrugerea virusului poate deveni ineficient deoarece virusul se schimba mereu. Tratamentul sugerat de noi poate fi luat preventiv si poate oferi protectie impotriva noilor tulpini. Poate fi ceva pe care sa-l iei zilnic, ca picaturile de nas in timpul sezonului gripei, dar poate fi si inhalat. Este o forma inovativa de tratament si speram sa gasim fonduri pentru noua etapa a cercetarii“, spune profesorul Taylor.