Trei boli care ameninta Romania din cauza fugii de vaccinare


Afectiuni grave, care erau considerate „eradicate”, au reaparut dupa ce, in ultimii ani, tot mai multi parinti au refuzat sa-si „intepe” copiii, de teama efectelor adverse

Rata de vaccinare a copiilor din tara noastra a scazut mult in ultimii zece ani, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii, ceea ce a facut sa ne confruntam din nou cu epidemii de rujeola si rubeola. In toata lumea exista un trend al nevaccinarii, care a luat amploare mai ales in zona sectelor religioase, odata cu promovarea unor studii frauduloase care asociau vaccinul impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului cu riscul de autism.
Medicii atrag insa atentia ca vaccinurile sunt printre cele mai testate produse farmaceutice si nu sunt lasate sa intre pe piata daca au mai putin de 1% reactii adverse.08MAIN-_BUN-650x562

America, exemplu de success

Romania a reusit sa tina sub control bolile copilariei – rujeola si rubeola – gratiei imunizarii gratuite, insa scaderea ratei de vaccinare din ultimul deceniu a facut ca tara noastra sa se confrunte recent cu epidemii. „Este foarte interesant ce se intampla pe continentul american, unde s-a reusit eliminarea rujeolei si rubeolei, gratie vaccinarii. Rata de imunizare a fost, initial, la noi, de 95%, acum am scazut inspre 92%, iar pe unele vaccinuri avem 85%. La noi, au fost scaderi pentru rujeola si rubeola, de aceea au aparut epidemii. Ultima importanta a fost in 2012 , atat rujeola, cat si rubeola. 103 cazuri de gravide cu rubeola au fost atunci in Romania”, a declarat Victor Olsavszky, reprezentantul in Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Rujeola (pojarul) este o boala mai grava decat rubeola (pojarelul), din cauza complicatiilor pe care le poate cauza – meningita, encefalita, pneumonie etc. – dar rubeola este extrem de periculoasa pentru gravidele care o fac in primele trei luni de sarcina, din cauza malformatiilor pe care le poate da fatului. Ambele sunt boli infectioase cu o contagiozitate foarte mare. In cazul rujeolei, de exemplu, o persoana infectata poate contamina pana la 20 de persoane neprotejate.

Capcana in care cad parintii

Vestea buna este ca ambele boli sunt cauzate de virusuri care pot fi prevenite prin vaccinuri, care au efecte adverse usoare, de tip local – inflamatii, inrosirea zonei etc. Pe site-urile religioase a circulat mult timp un studiu care asocia vaccinul impotriva rujeolei cu riscul de autism, care s-a dovedit, de fapt, a fi o frauda a unui medic.
„Reculul acesta la vaccinare exista in toata lumea civilizata, vaccinam cu succes copiii de trei generatii. Oamenii nu mai vad cazuri, nu se mai moare de aceste boli, si atunci zic ca de ce sa ii mai vaccinam? Pai de-aia nu mai mor, ca i-am vaccinat”, atrage atentia medicul de familie Cristian Sever Oana, care mai spune ca parintii apreciaza gresit riscurile vaccinarii. „Bolile impotriva carora facem vaccinare sunt grave, nu vom vaccina niciodata pentru guturai. Rujeola poate fi fatala in 15-20% din cazuri, hepatita B are risc de 5% de a se transforma in cancer, pe cand riscul letal in cazul vaccinarii este, nu mai stiu exact, de unu la un milion de cazuri. Daca te apuci si compari corect riscurile, iti dai seama ca pericolul de a face efecte adverse grave este mult, mult mai mic decat cel de a face acele boli si complicatiile lor”, spune medicul de familie. Un exemplu concludent este cel al poliomielitei, care poate da sechele motorii grave, pana la paralizii.
„Uitati-va la poliomielita, am avut colegi care veneau la scoala in carucior, pentru ca ramasesera cu sechele de la boala. Pe vremea mea, parintii se luptau sa isi vaccineze copiii, acum s-au inversat lucrurile”, mai spune medicul de familie.

Poliomielita ar putea veni din Siria sau Ucraina

Poliomielita risca sa faca din nou ravagii pentru ca nou-nascuti din Siria sau Ucraina nu au mai fost prinsi in schema de vaccinare. Medicii de familie au primit deja o alerta in acest sens de la OMS. „Israelul, ?ara civilizata, isi imuniza copiii cu vaccin anti-poliomielitic injectabil, mai slab imunogen, care nu da nici reactii adverse severe, dar nici o protectie la fel de mare ca cel administrat pe cale orala, cu efecte adverse mai severe. Si Romania la fel face. Insa Siria nu a mai vaccinat copiii, iar in Israel au aparut tulpini salbatice, la care vaccinul nu a mai avut efect, asa ca au trecut iar la cel cu administrare orala”, adauga medicul Cristian Sever Oana. In acest moment, Organizatia Mondiala a Sanatatii este intr-o situatie de alerta, in ceea ce priveste riscul de poliomielita. „A fost gasit virus de poliomielita circuland liber in zonele de conflict. Trebuie mentinuta o rata de vaccinare foarte buna, asta inseamna peste 95%. Existand refugiati si populatie care migreaza, exista riscul ca sa se transmita la o serie de copii nevaccinati care au scapat dintr-un motiv sau altul”, a adaugat Victor Olsavszky, reprezentantul OMS in Romania.

Vaccinul pneumococic, gratuit doar pe hartie

Bolile respiratorii sunt principala cauza de deces la copiii cu varste sub 5 ani din tara noastra si la nivel global. Vaccinul pneumococic, care le-ar putea preveni si care  a fost recomandat de OMS pentru a fi introdus in schema nationala, a fost platit de parinti din buzunarul propriu. Vaccinul, care este facut in aproape toate tarile UE si in 60% din tarile membre OMS, a fost introdus abia recent in campania nationala de imunizare in Romania. Din pacate, insa, doar in teorie, pentru ca licitatiile pentru achizitionarea acestuia nu au fost facute nici pana in prezent de Ministerul Sanatatii. Bolile pneumococice pot varia de la otite medii acute, pneumonii, sinuzite, conjunctivite, pana la bacteriemii, sepsis sau meningite si pot provoca sechele grave in randul copiilor, precum retard mintal, tulburari de comportament, tulburari de vedere si auz, si, nu in ultimul rand, epilepsie. In tarile in care au fost introduse, vaccinurile au redus incidenta bolilor infectioase, salvand anual milioane de copii din intreaga lume, ca in cazul rujeolei, rubeolei si poliomielitei.

 SURSA: doctorulzilei.ro