Tot o sa racesc, de ce sa mai fac vaccinul?

Tot o sa racesc, de ce sa mai fac vaccinul?


Raspunsul nostru: Nu te imbolnavesti de gripa daca faci vaccinul antigripal!

„Din punct de vedere medical vaccinul gripal este acelasi pentru toata lumea. Insa, noi, oamenii fiind diferiti unii de ceilalti, reactionam in mod diferit la vaccin, producand anticorpi in cantitati diferite. Totul depinde de organismul fiecarui individ. Fiecare om trebuie sa priveasca lucrurile din punctul lui de vedere. Spre exemplu, o persoana care sufera de o boala cardiac si care alege sa se vaccineze, isi ofera o protectie in proportie de 80% la o posibila imbolnavire cu gripa. Daca nu se vaccineaza, nu se protejeaza deloc.”, precizeaza Conferentiar Dr. Monica Luminos, medic pediatru, specialist boli infectiase la Institutul National de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals.

OMS stabileste recomandarile privind tulpinile gripale care se folosesc in compozitia vaccinurilor sezoniere de doua ori pe an: in februarie pentru emisfera nordica si in septembrie pentru emisfera sudica. Astfel, producatorii de vaccinuri realizeaza vaccinurile gripale in fiecare an in functie de virusurile circulante.

Vaccinarea antigripala se recomanda a fi efectuata incepand cu lunile septembrie-octombrie (inaintea aparitiei epidemiei de gripa), organismul avand nevoie de cel putin 2 saptamani de la vaccinare pentru a fabrica anticorpi impotriva virusului. Vaccinarea se poate realiza pe toata durata sezonului gripal, pentru cei care nu s-au vaccinat la inceputul toamnei, iar imunitatea dureaza cel mult 1 an.