Teo Trandafir: Raceala sau Gripa?


Gripa este deseori confundata cu o raceala obisnuita sau cu alte infectii benigne ale tractului respirator. De fapt, spre deosebire de raceala obisnuita, gripa poate duce la o imbolnavire moderata sau chiar grava si la complicatii serioase, cum ar fi pneumonia bacteriana virala sau secundara si agravarea afectiunilor pre-existente, inclusiv insuficienta cardiaca congestiva si diabet.

“Gripa este o afectiune contagioasa, cu o frecventa anuala, iar formele ei de prezentare variaza de la u?oare la severe. Uneori poate determina ?i decese”, a declarat Dr. Oana Falup, medic primar pediatrie, Spitalul Clinic de Copii Bra?ov, Pre?edintele Asociatiei Pro Imunizare (www.proimunizare.ro )

In Romania, in ultimii ani, cazurile de gripa au cunoscut o crestere semnificativa, in conditiile in care numarul persoanelor care aleg sa se vaccineze este cu mult sub recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

SIMPTOMELE GRIPEI

Debutul bolii este brusc, cu:

 • Febra foarte mare, 39-40 de grade, care dureaza intre 3 si 5 zile
 • Frisoane, cefalee (dureri de cap), dureri la nivelul globilor oculari, fotofobie (pacientul nu poate suporta lumina), dureri musculare cu senzatie de zdrobire musculara si uneori chiar dureri articulare difuze
 • Tuse, secretii nazale (rinoree), ragusala(disfonie), senzatie de usturime in gat, stare marcata de astenie (simte ca nu se poate da jos din pat)

In cazul racelii, numit si guturai in limbaj popular, debutul bolii este gradual si poate fi recunoscut dupa urmatoarele manifestari:

 • Febra este rara, de obicei manifestandu-se o stare de subfebrilitate (37,4 – 37,5 de grade) sau chiar afebrilitate
 • Tusea este in general mai usoara sau moderata, durerile de cap sunt si ele destul de rare
 • Durerile articulare si cele musculare sunt usoare, discrete, iar senzatia de astenie este foarte usoara

SIMPTOMELE DE GRIPA SI RACEALA LA COPII

Simptomele sunt aceleasi, ca si la adulti, insa trebuie tinut cont de faptul ca la copii, in gripa, exista riscul ca, pe langa febra mare sa apara si:

 • Laringita
 • Convulsii febrile, letargie
 • O serie de complicatii, cum ar fi bronsiolita (determinata de virus) sau, extrem de rar, miocardita
 • La sugar, miocardita poate cauza moarte subita
 • In cazul unui copil astmatic, gripa poate declansa crizele de astm

De aceea, atat in cazul adultilor cat si in cazul copiilor, de la primele semne de imbolnavire este obligatoriu sa cerem sfatul medicului de familie.

Virusul gripal determina o scadere a rezistentei organismului, atat locala, prin distrugerea mucusului de la nivelul cailor respiratorii (favorizeaza infectia cu germeni bacterieni) cat si generala, epuizand organismul prin febra, tuse, determinand destul de frecvent aparitia suprainfectiilor.