Ai grija de copilul tau!


Oricine poate lua gripa, insa copii sunt cei mai expusi si pot dezvolta complicatii periculoase in urma contractarii virusului gripal. La scoala, acestia intra in contact cu un numar mare de virusuri care se raspandesc foarte usor prin contact mana la corp sau atingand suprafete contaminate. Copiii iau gripa de multe ori direct de la colegi sau atunci cand vin in contact cu jucarii, birouri sau alte obiecte purtatoare de virusuri.  Se estimeaza ca la fiecare trei minute, un copil pune mana pe nas si gura, iar medicii ne avertizeaza ca virusurile si bacteriile pot supravietui cate doua ore sau mai mult pe suprafete cum sunt mesele, manerele usilor si bancile pe care copiii le ating pe parcursul zilei.

Tine cont de cateva obiceiuri sanatoase pentru a proteja sanatatea copiilor in aceasta perioada:

1.   Sfatuieste-te cu doctorul pediatru pentru vaccinarea antigripala a copilului tau!

Vaccinarea antigripala a copiilor este o practica uzuala in multe tari din lume (face parte din programele nationale in Statele Unite ale Americii de foarte multi ani si a fost introdus intr-un program similar in Marea Britanie, in 2013). De regula, copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 9 ani manifesta cele mai ridicate rate de infectie si imbolnavire cu virus gripal. Vaccinarea antigripala este obligatorie la copiii cu afectiuni cardio-vasculare severe, cu boli respiratorii severe (fibroza chistica, astm, displazii pulmonare), cu afectiuni hematologice, cu insuficienta renala, cu boli metabolice (ex. diabet), copiii sub terapie cu aspirina (risc de Sindrom Reye, daca fac gripa), si copiii cu imunodeficiente (HIV).

 2.  Vaccineaza-i pe cei din jurul copilului tau!

Daca nu esti convins de oportunitatea vaccinarii antigripale a copilului tau, macar ai grija ca acesta sa nu se imbolnaveasca de la cei din jurul sau: parinti, bunici, frati, prieteni apropriati. Vaccinarea antigripala este considerata de catre specialisti singura metoda de preventie activa impotriva gripei, oferind o protectie de pana la 90% la tinerii si adultii sanatosi. Pe de alta parte, copiii de toate varstele reprezinta o grupa cu risc ridicat in fata virusului gripal, acestia fiind considerati vectorii cheie ai comunitatii in timpul unei epidemii de gripa. Virusul gripal este usor raspandit pe cale aeriana la copiii din colectivitati, de la copil la copil sau de la copil la adult, la profesori, iar acasa copiii pot infecta parintii si bunicii, care sunt extrem de vulnerabili. Conform statisticilor, familiile cu copii la scoala sunt de doua ori mai expuse la infectia gripala.

3.  Respecta “Codul bunelor maniere” in sezonul gripal!

  • Foloseste servetele si incurajeaza copilul sa faca la fel! Cand tu sau copilul tau stranutati sau tusiti, acopera nasul si gura cu un servetel care este aruncat imediat la gunoi.
  • Cum stranutam? Poate parea incomod, dar daca nu ai servetel la indemana este indicat sa stranuti in incheietura cotului. Stranutul in palma trebuie evitat pentru ca virusii se transmit foarte usor prin contact direct.
  • Sa ne spalam pe maini cat mai des cu apa calda si sapun sau gel antibacterian. Spune-i copilului tau de ce sunt atat de importante mainile curate si arata-i cum sa se spele corect pe maini.
  • Evita cat mai mult atingerea ochilor, a nasului si a gurii si spala-te pe maini dupa fiecare contact.
  • Nu lasa pe mana copilului sau a bebelusului obiecte care nu pot fi dezinfectate corespunzator si care pot fi contaminate cu microbi sau virusuri.
  • Daca copilul prezinta simptome de raceala sau gripa este mai bine sa ramana acasa.

Pentru a afla mai multe despre Gripa la copii, despre cum se manifesta si cum se trateaza, apasa aici.