Si copiii sanatosi pot face GRIPA!

Si copiii sanatosi pot face GRIPA!


Copiii raspandesc cel mai usor gripa, pe care o pot lua de la gradinita sau scoala.

De aceea, daca se reduc cazurile de gripa la copii, atunci mai putini adulti si varstnici aflati la risc vor fi infectati.

Urmand acest rationament, Marea Britanie ofera gratuit vaccinul gripal tuturor copiilor cu varsta peste doi ani. Ei considera ca astfel copiii vor fi protejati, raspandirea virusilor gripali va fi limitata, iar cheltuielile pentru sanatate vor scadea. Totusi, nu toata lumea e convinsa ca acest pas merita facut si exista intrebari referitoare la etica vaccinarii copiilor, ca mijloc de a proteja grupurile mai vulnerabile.

Ca sa protejeze copiii, sa reduca raspandirea virusilor gripali si sa scada volumul de cheltuieli pentru sanatate, Marea Britanie ofera gratuit vaccinul gripal tuturor copiilor cu varsta peste doi ani. Dar nu toata lumea e convinsa ca acest pas merita facut si exista intrebari referitoare la etica vaccinarii copiilor, ca mijloc de a proteja grupurile mai vulnerabile.

Inca un an, inca o epidemie de gripa… La fel de sigur pe cat stim ca dupa toamna vine iarna, stim si ca virusii gripali se vor raspandi prin toata Europa, crescand numarul de spitalizari si – in anumite cazuri – chiar decese. Desi nu stim cat de grava va fi epidemia din acest an, e posibil ca ea sa faca ravagii masive in randul varstnicilor si persoanelor care sufera de boli cronice, ca de pilda diabet, probleme pulmonare sau cardiace.

Iata de ce aceste categorii, impreuna cu femeile insarcinate si personalul din domeniul sanitar, au fost identificate de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca grupuri prioritare pentru vaccinarea antigripala.

Dar si copiii sanatosi se pot imbolnavi de gripa. Caz in care e mai probabil sa mearga la medic sau sa fie spitalizati, prin comparatie cu persoanele mai inaintate in varsta, dupa cum arata date din Anglia, unde copiii cu varste peste 2 ani pot primi acum gratuit un vaccin antigripal cu virus viu atenuat, administrat prin inhalare.

Din fericire, cei mai multi copii infectati cu virus gripal se recupereaza complet – chiar daca dupa o perioada de boala foarte neplacuta. Iar copiii care prezinta riscuri crescute de complicatii din cauza unor boli existente pot primi gratuit vaccinul antigripal in majoritatea tarilor europene.

Se pune insa intrebarea daca merita ca toti copiii sa fie vaccinati contra gripei. Raspunsul difera, in functie de cel care il ofera. In Europa, opt tari recomanda vaccinarea antigripala a copiilor si adolescentilor, dar numai trei – Finlanda, Letonia si Marea Britanie – ofera vaccinul in mod gratuit.

In Marea Britanie, o parte din motivatia furnizata pentru vaccinarea copiilor cu vaccinul antigripal, dupa cum formuleaza Comitetul Comun pentru Vaccinare si Imunizare (JCVI), care consiliaza guvernul in aceste probleme, include si beneficiile indirecte ale scaderii riscului pentru grupuri vulnerabile, cum ar fi varstnicii.

Este necesar ca toti copiii sa faca vaccinul antigripal ?

DA, pentru ca:
In randul copiilor, numarul de internari in spital foate fi mare
Parintii lipsesc mult de la serviciu cand copiii lor sunt bolnavi
Vaccinul este sigur si efectele secundare sunt rare
Copiii sunt vectorii gripei si pot transmite usor virusul tuturor persoanelor cu care intra in contact

Sursa informatiei: www.vaccinestoday.eu