Sezonul gripal 2017-2018


Protectie crescuta – Vaccinul gripal cu patru tulpini (tetravalent)

Incepand cu sezonul 2014-2015, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, vaccinul gripal cu patru tulpini (tetravalent) devine disponibil in Europa, iar de anul acesta poate fi gasit si in Romania. Este un vaccin ce aduce o componenta suplimentara de protectie, o a doua tulpina de virus B in compozitia sa. Noul vaccin tetravalent, are un profil bun de siguranta si reprezinta o solutie sporita de protectie in fata gripei.

Pana in 1978, vaccinurile gripale sezoniere contineau doar doua tulpini virale (una de tip A si una de tip B), insa, pentru a oferi o mai buna protectie impotriva ambelor tulpini virale de tip A, simultan circulante, s-a luat decizia de a se introduce in compozitia vaccinului o a doua tulpina virala de tip A. De atunci, vaccinurile gripale au devenit trivalente, oferind protectie impotirva a trei tulpini de virusuri gripale: A (H1N1), A (H3N2) si una de tip B.

Incepand cu sezonul 2001-2002 virusurile gripale de tip B s-au disociat in doua linii antigenice distincte (Victoria si Yamagata). Cele doua tulpini de tip B au circulat impreuna, cu variatii de la un sezon la altul si de la o regiune la alta, impunand necesitatea unui nivel de protectie extins, printr-o formula de vaccin gripal tetravalent. In momentul de fata, exista vaccinuri gripale tetravalente sigure eficiente.

Pentru sezonul gripal 2017-2018, vaccinul gripal tetravalent cu virus inactivat are urmatoarea compozitie: A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09-like virus; A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2)-like virus; B/Brisbane/60/2008-like virus; B/Phuket/3073/2013-like virus

Pe piata din Romania exista vaccinuri gripale tetravalente si trivalente, cu administrare intramusculara si care contin virus inactivat (omorat). In fiecare an, Organizatia Mondiala a Sanatatii stabileste recomandarile privind tulpinile gripale care se folosesc in compozitia vaccinurilor.