Sa mergem la o “petrecere cu varicela”?


Am fost invitati la o “petrecere cu varicela”. Ar fi mai bine pentru copilul meu sa se imbolnaveasca de varicela in acest mod? De ce ne mai vaccinam contra unei boli usoare, cum e varicela?

Ideea “petrecerilor cu varicela” vine in general de la perceptia ca varicela este o boala inofensiva. Inainte sa existe vaccinul contra varicelei, infectiile cu aceasta boala produceau 10.000 de spitalizari si peste 100 de decese pe an, in Statele Unite. Daca un copil este expus infectarii pe cale naturala cu varicela, risca sa faca o forma grava a acestei boli. Chiar si cazurile fara complicatii pot face un copil sa lipseasca o saptamana sau chiar mai mult timp de la scoala. Infectarea pe cale naturala presupune riscul de a-i infecta si pe altii.

Vaccinarea contra varicelei previne viitoarele infectari cu aceasta boala. Insa, exista cazuri rare in care, in urma vaccinarii, anumite persoane nu dezvolta un nivel adecvat de protectie si ajung sa faca  forme usoare de boala, cu simptomatologie moderata si o durata mai mica de manifestare a bolii decat in mod natural.