Primul copil mort de gripa


O fetita de doi ani, infectata cu virus pandemic, este a 11-a victima a gripei, care e mai agresiva in ultimele saptamani.

Evolutia din acest an a gripei este atipica fata de anii trecuti. “Epidemia a inceput tarziu, nu in noiembrie-decembrie, ca in anii trecuti. Remarc un val de raceli in ultimele trei-patru saptamani”, comenteaza medicul de familie Calin Ciubotaru.

Intre 3 ?i 9 martie, s-au raportat de medici aproape 100.000 de cazuri de raceli ?i gripe ?i patru decese, toate din cauza virusului pandemic A (H1)pdm09: doua in Bihor, la femei de peste 50 de ani, cu boli cronice, unul in Mure?, la o femeie de 45 de ani, iar altul in Dolj, la o fetita de 2 ani, care nu avea nicio boala cronica. “Rata deceselor e in limitele a?teptate. Evolutia in perioada urmatoare, conform observatiilor din alti ani, depinde de vreme”, comenteaza reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Victor Olsavszky.

Cele mai afectate de gripe ?i viroze sunt Bihor, Dam­­bovita, Ia?i, Mure? ?i Bu­cure?ti. In Europa, situatia e grava in Franta, Spania, Suedia, Grecia. “In aceasta perioada, in Romania au aparut ?i multe cazuri de virus gripal A3, mai putin agresiv in privinta deceselor decat cel pandemic”, spune ?i dr. Odette Popovici, de la Centrul pentru Prevenirea ?i Controlul Bolilor Transmisibile.

SURSA: evz.ro