Peste 1.500 de suceveni, depistati in ultima luna cu boli transmisibile


1.527 de suceveni au fost depistati cu boli transmisibile luna trecuta, arata o statistica intocmita de Directia de Sanatate Publica (DSP) Suceava si data publicitatii ieri, de conducerea institutiei.

Potrivit evidentelor, din totalul bolilor transmisibile depistate in aprilie, majoritatea au fost afectiuni respiratorii: 1.057 de infectii acute ale cailor respiratorii superioare, 203 infectii ale cailor respiratorii inferioare, 77 de pneumonii virale si doua cazuri de gripa. La aceste cazuri se adauga alte boli transmisibile, ca boala diareica acuta (diareea si gastroenterita infectioasa) – 53 de imbolnaviri, dar si infectia cu E.coli – trei imbolnaviri.

Tuberculoza, o afectiune contagioasa strans legata de alimentatia deficitara si conditiile proaste de trai, a ramas la fel de frecventa printre suceveni, cauzand luna trecuta un numar mare de imbolnaviri, respectiv 32, mai arata rapoartele Directiei de Sanatate Publica.

Intre timp, sifilisul a facut recent sase victime, angina streptococica – 14, scarlatina – patru, iar varicela – zece.

Patru suceveni infectati cu clostridium difficile, un germene de spital foarte periculos

Hepatita virala A a fost semnalata luna trecuta la trei persoane, in conditiile in care pana acum boala era ca si inexistenta, mentioneaza statisticile. In schimb, nu a fost semnalata nici o imbolnavire prin hepatita B, C sau E. Tot in aprilie, enterocolita cu clostridium difficile, un germene periculos, care ajunge in intestin pe care bucala, odata cu alimentele, provenind frecvent din mediul spitalicesc, a fost depistata la patru suceveni.Intre timp, infectiile nosocomiale, adica cele dobandite de pacient pe perioada internarii, au afectat 16 persoane.

Aceleasi rapoarte indica pentru luna trecuta 11 cazuri de enterita prin Rotavirus, patru salmoneloze, 23 de imbolnaviri prin conjunctivita virala si un caz de giardioza (o boala intestinala cauzata de infectia cu parazitul Giardia lamblia). Totodata, au fost semnalate cate doua cazuri de infectie urliana (parotidita epidemica) si mononucleoza infectioasa (o boala care seamana cu raceala, dar este mult mai grava deoarece scade imunitatea pe viata).

Datele centralizate la nivelul DSP mai arata ca, in aprilie, nici o persoana nu s-a imbolnavit de boli destul de des intalnite, ca boala Lyme, HIV/SIDA, rujeola, rubeola, infectii gonococice sau cu Chlamydia, meningita.
SURSA: Monitorul de Suceava