Organizatia Mondiala a Sanatatii, in alerta


 

doctormedicine_shutterstock_61OMS a declarat stare de urgenta medicala internationala din cauza cresterii numarului de cazuri de poliomielitei la nivel global.

Desi virusul fusese aproape eradicat, in acest an s-a observat o crestere a numarului de imbolnaviri.

Declararea starii de urgenta medicala vine dupa ce expertii din domeniul sanatatii publice s-au consultat timp de o saptamana in privinta acestui risc.

Virusul care provoaca boala se raspandeste prin apa contaminata si ataca sistemul nervos, provocand paralizia.

Autoritatile vor sa se asigure ca persoanele care vor sa calatoreasca in alte tari s-au vaccinat impotriva acestui virus in ultimele 12 luni.

OMS a mai declarat stare de urgenta medicala in anul 2009, in timpul pandemiei de gripa porcina.

In mai multe tari, vaccinarea impotriva polio a fost intrerupta din cauza razboaielor si a tulburarilor sociale.

In acest an, numarul cazurilor a ajuns deja la 68, in timp ce anul trecut in aceeasi perioada doar 24 de persoane din intreaga lume se imbolnavisera.

In prezent, acest virus se intalneste constant in doar 3 tari: Pakistan, Nigeria si Afganistan. Cea mai grava situatie este in Pakistan, unde unii medici care asigurau vaccinarea au fost ucisi de dizidenti politici.

Aici s-au semnalat deja 59 din cele 68 de cazuri declarate in acest an.

Virusul a ajuns insa si in alte tari, transmis de bolnavii care au calatorit peste hotare. S-au inregistrat cazuri in Israel, Egipt, Siria si China in ultimii doi ani.

De aceea, OMS cere Pakistanului, Siriei si Camerunului sa se asigure ca locuitorii lor, care vor sa calatoreasca peste hotare, sunt vaccinati de cel putin un an de zile.

Pakistanul va incepe in curand si vaccinarea adultilor, pana acum doar copiii beneficiind de imunizare.

Virusul provoaca boala doar in 1-5 cazuri la 1.000 de persoane infectate pentru prima data, pentru ca multi au devenit imuni.

Dar, cum virusul aproape ca disparuse din cea mai mare parte a statelor, aceasta imunitate naturala incepe sa scada dramatic.

SURSA: New Scientist