„Numarul de viroze respiratorii e in crestere in colectivitati”. Cum va fi sezonul de gripa 2014/2015


gripa-stopgripaVariatiile de temperatura din ultimele zile i-au facut pe tot mai multi romani sa treaca pragul medicilor de familie pentru a fi tratati de viroze. Specialistii atrag atentia ca nu au existat cazuri de gripa decat izolat si spun ca vaccinarea este obligatorie.

„Deocamdata e vorba doar de viroze, pe care le punem pe seama modificarilor de temperatura. Practic, organismul nostru nu a reusit sa se adapteze variatiilor de temperatura. Am remarcat ca in colectivitati este o incidenta ridicata a virozelor”, a explicat, pentru adevarul.ro, doctorul Daniela Stefanescu.

Potrivit acesteia, persoanele care vor sa se protejeze impotriva gripei si a virozelor de sezon ar trebui sa isi cumpere vaccinul antigripal chiar din farmacii.

Batranii si copiii trebuie vaccinati

„De la 1 octombrie putem incepe sa vaccinam persoanele care sunt dispuse sa isi cumpere serul antigripal din farmacii. De principiu trebuie vaccinati copiii si batranii”, a completat medicul de familie, adaugand ca nu stie cand vor fi distribuite doze de vaccin antrigripal gratuit prin intermediul Directiilor de Sanatate Publica (DSP).

Pe langa administrarea serului antigripal, doctorul Daniela Stefanescu ii sfatuieste pe parinti sa nu trimita copiii la scoala, daca acestia sunt raciti. „Ar fi bine sa ne odihnim, sa pastram un echilibru in ceea ce priveste dieta si sa apelam si la leacurile bunicii”, a conchis specialistul.

Cum va fi sezonul de gripa 2014/2015

Sezonul de gripa 2014/2015 va fi unul usor, sustin insa specialistii, care spun ca circulatia virusurilor in aceasta iarna nu va fi foarte intensa. Cu toate acestea, riscul unei epidemii exista in conditiile in care doar 5% din cetateni s-au vaccinat in sezonul anterior.

Astfel, tara noastra inregistreaza una dintre cele mai mici rate de vaccinare din Uniunea Europeana, la polul opus situandu-se tari precum Olanda, unde 82% din populatie se imunizeaza, urmata de Marea Britanie, unde 78% din cetateni s-au vaccinat impotriva virusului gripal.

Motivele pentru care romanii nu se vaccineaza

Un motiv pentru care romanii nu merg la medicul de familie pentru vaccinul antigripal e legat de faptul ca, in ultimii 10 ani, campania nationala de vaccinare a debutat tarziu. Prin urmare, doze de ser antigripal achizitionate anul trecut inca zac in cabinetele medicilor, nefolosite.

De altfel, medicii de familie sunt convinsi ca nici in acest an cele 500.000 de doze de vaccin antigripal nu vor ajunge la timp in cabinete.

Ser din import si in 2014

Spre exemplu, conferentiarul Alexandru Rafila, consilier in cadrul Ministerului Sanatatii, sustine ca numarul de doze poate fi suplimentat, daca exista cereri in acest sens de la medicii de familie. „Faptul ca in ultimii doi ani campania a demarat tarziu i-a facut pe romani sa nu se mai prezinte la medic”, a declarat Alexandru Rafila.

Campania nationala de vaccinare din acest an se va derula cu doze cumparate din strainatate, asta pentru ca Institutul Cantacuzino trece printr-o ampla reorganizare si nu are capacitatea in momentul de fata, de a produce ser autohton.

SURSA: adevarul.ro