Moasele din Olanda apreciaza studiul asupra sigurantei vaccinului antigripal

Moasele din Olanda apreciaza studiul asupra sigurantei vaccinului antigripal


Un nou studiu realizat in Olanda, care confirma ca vaccinul antigripal este sigur pentru femeile insarcinate, a fost intampinat cu mare bucurie de moase.

Femeile insarcinate reprezinta unul dintre grupurile prioritare pentru vaccinarea antigripala anuala, care protejeaza si mama, si fatul. Cercetarile anterioare au demonstrat ca vaccinul este sigur si reduce riscul de nastere a unui nou-nascut prematur sau subponderal.

Acum, noul studiu, facut public la conferinta de la Dublin a Societatii Europene pentru Boli Infectioase Pediatrice (ESPID), arata ca vaccinarea cu H1N1 a femeilor insarcinate in timpul pandemiei de gripa nu a afectat cresterea sau dezvoltarea copiilor, in primul lor an de viata.

“Este o veste foarte buna, deoarece confirma rezultatele studiilor anterioare asupra sigurantei vaccinului antigripal pentru femeile insarcinate si copiii lor nenascuti,” spune Louise Silverton, directoare in cadrul Colegiului Regal pentru Moase din Marea Britanie.

Vaccinul antigripal este recomandat femeilor insarcinate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, Centrul European penru Preventia si Controlul Bolilor (ECDC) si autoritatile sanitare din intreaga Europa. Vaccinul este gratuit pentru femeile insarcinate din mai multe tari.

Asociatiile profesionale ale medicilor, asistentelor medicale si moaselor recomanda in egala masura vaccinarea antigripala in timpul sarcinii.

“Continuam sa le recomandam femeilor insarcinate sa isi faca vaccinul antigripal in timpul sezonului de gripa – toamna si iarna – ca sa se protejeze impreuna cu copiii lor de efectele acestei boli,” a declarat doamna Silverton.

“De asemenea, sfatuim moasele si ceilalti profesionisti din domeniul sanitar sa se vaccineze pentru a se proteja pe ei insisi, familiile si pacientii lor impotriva bolii.”

Sarcina: O prioritate pentru vaccinarea antigripala

Rezultatele studiului

Noul studiu olandez a fost condus de Dr. Nicoline van der Maas de la Institutul National pentru Sanatate Publica si Mediu din Olanda. Medicul a consultat in total 1739 femei insarcinate din Olanda (68% vaccinate si 32% nevaccinate), care au participat la un studiu asupra sigurantei vaccinului contra gripei porcine (H1N1).

Dr. van der Maas si echipa sa au urmarit cresterea si dezvoltarea bebelusilor acestora, in primul lor an de viata, monitorizand in acelasi timp contactele cu posibile infectii, cu ajutorul medicilor lor de familie.

Studiul a evaluat greutatea corporala, lungimea, circumferinta craniana, functiile motorii, limbajul si parametrii psihosociali ai bebelusilor, in fiecare etapa de varsta, fara a descoperi vreo diferenta intre cei nascuti de mame vaccinate si cei nascuti de mame nevaccinate.

“Aceste rezultate linistesc publicul larg si profesionistii din domeniul sanitar. În plus, ar putea contribui la luarea de decizii pentru imunizarea materna, in eventualitatea unei noi pandemii si a unor alte posibile boli infectioase, care ar putea fi prevenite prin aceasta strategie,” a declarant Dr. van der Maas.

www.vaccinestoday.eu