Mituri despre gripa si vaccinare antigripala

Mituri despre gripa si vaccinare antigripala


In Romania, in ultimii doi ani, cazurile de gripa au cunoscut o crestere semnificativa, conform datelor relevate de catre Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica (https://www.insp.gov.ro). Numarul persoanelor vaccinate antigripal inregistrate in sezonul trecut, in tara noastra, este cu mult sub recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

“GRIPA NU ESTE O BOALA ATAT DE GRAVA.”

Gresit! Gripa nu este “o raceala mai grava”, este o boala contagioasa, iar atunci cand pacientii dezvolta complicatii este necesara spitalizarea. Conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) intre 5 si 15% din populatie este afectata de infectii ale tractului respirator superior in timpul epidemiilor de gripa anuale, boala gripala afectand persoanele de orice varsta. Gripa sezoniera este o infectie virala acuta care se transmite cu usurinta de la o persoana la alta. Se transmite usor de la o persoana la alta prin picaturile proiectate in aer prin tuse si stranut, cat si prin strangerea mainilor sau prin atingerea suprafetelor contaminate.

“Gripa se caracterizeaza prin febra foarte mare, 39-40 de grade, care dureaza intre 3 si 5 zile, frisoane, cefalee (dureri de cap), dureri la nivelul globilor oculari, fotofobie, dureri musculare si uneori chiar dureri articulare difuze, tuse, secretii nazale (rinoree), ragusala(disfonie), senzatie de usturime in gat, stare marcata de astenie.”, explica Conf. Dr.Victoria Arama, medic primar boli infectioase la INBI “Prof. Dr. Matei Bals”.

Boala gripala afecteaza persoanele de orice varsta, dar adultii cu varsta de peste 65 de ani si copiii sub 2 ani sunt deosebit de vulnerabili, la fel si cei care sufera de anumite boli: afectiuni cronice cardiace, pulmonare, renale, hepatice, sangvine, neurologice, boli metabolice –diabet, obezitate sau boli care slabesc sistemul imunitar.

“SUNT SANATOS, DE CE SA MA VACCINEZ IMPOTRIVA GRIPEI ?”

Vaccinarea antigripala anuala previne imbolnavirea adultilor pana la 80%, a sugarilor, copiilor mici si persoanelor cu varsta peste 65 de ani pana la 70%, bolnavilor cronici pana la 75%. Ce este mult mai important de stiut in cazul unei imbolnaviri este faptul ca vaccinarea antigripala diminueaza, scurteaza si reduce severitatea bolii, formele fiind mult mai usoare si de scurta durata (1-2 zile), iar numarul spitalizarilor si a deceselor din cauza gripei si a pneumoniilor este mult mai scazut.

“Vaccinarea antigripala este singura metoda de preventie activa. Cu totii realizam o preventie de baza prin alimentatie, imbracaminte, evitarea contactului cu persoane infectate, insa, pentru a preveni efectiv boala, trebuie ca organismul sa se apere impotriva bolii, iar acest lucru este posibil doar prin vaccinare antigripala. Vaccinarea impotriva gripei ofera o protectie de aproximativ 70-80% impotriva manifestarii clinice a bolii in randul adultilor sanatosi cu varsta cuprinsa intre 18 si 59 de ani.”, mentioneaza Conf. Dr. Monica Luminos, medic pediatru specialist boli infectioase.

Daca te vaccinezi ii protejezi pe cei din jurul tau!

“TOT O SA RACESC, DE CE SA MAI FAC VACCINUL?”

Nu te imbolnavesti de gripa daca faci vaccinul antigripal!

“Din punct de vedere medical vaccinul gripal este acelasi pentru toata lumea. Insa oamenii sunt diferiti unii de altii si reactioneaza in mod diferit la vaccin, producand anticorpi in cantitati diferite. Totul depinde de organismul fiecarui individ. Fiecare om trebuie sa priveasca lucrurile din punctul lui de vedere. Spre exemplu, o persoana care sufera de o boala cardiaca si care alege sa se vaccineze, isi ofera o protectie in proportie de 80% la o posibila imbolnavire cu gripa. Daca nu se vaccineaza, nu se protejeaza deloc.”, precizeaza Conferentiar Dr. Monica Luminos, medic pediatru, specialist boli infectioase la Institutul National de Boli Infectioase Prof.Dr.Matei Bals

OMS stabileste recomandarile privind tulpinile gripale care se folosesc in compozitia vaccinurilor sezoniere de doua ori pe an: in februarie pentru emisfera nordica si in septembrie pentru emisfera sudica. Astfel, producatorii de vaccinuri realizeaza vaccinurile gripale in fiecare an in functie de virusurile circulante.

Vaccinarea antigripala se recomanda a fi efectuata incepand cu lunile septembrie-octombrie (inaintea aparitiei epidemiei de gripa), organismul avand nevoie de cel putin 2 saptamani de la vaccinare pentru a fabrica anticorpi impotriva virusului. Vaccinarea se poate realiza pe toata durata sezonului gripal, pentru cei care nu s-au vaccinat la inceputul toamnei, iar imunitatea dureaza cel mult 1 an.

Vaccinul gripal 2014-2015 protejaza impotriva urmatoarelor trei virusuri:

-A/California/7/2009 (H1N1)pdm09-like virus
-A/Texas/50/2012 (H3N2)-like virus
-B/Massachusetts/2/2012-like virus.

O parte dintre noile vaccinuri 2014-2015 protejaza impotriva unui virus suplimentar B (B/Brisbane/60/2008-like virus).

Pe piata din Romania exista in prezent vaccinul gripal cu administrare injectabila, intra-musculara sau intradermica, iar reactiile adverse sunt in primul rand locale si de intensitate redusa: durere sau roseata la locul administrarii. Reactiile generale cel mai frecvent intalnite sunt subfebrilitatea si cefaleea tranzitorie. Fiecare organism reactioneaza specific, atat ca producere de anticorpi, cat si ca producere de reactii adverse, insa acestea din urma sunt de obicei minore.

“TREBUIE SA MA VACCINEZ IN FIECARE AN?”

Vaccinarea antigripala se recomanda a fi facuta in fiecare an! Efectul vaccinului gripal se pastreaza aproape un an de zile de la momentul vaccinarii, determinand organismul sa produca anticorpi fata de virusurile gripale care circula intr-un anumit sezon. Aceasta imunitate se epuizeaza in decurs de un an, astfel ca in anul urmator, pe langa faptul ca apar noi tulpini de virusuri circulante, modificate in timpul epidemiei din anul vaccinarii, organismul isi pierde si bagajul lui de anticorpi.

“GRAVIDELE AU VOIE SA SE VACCINEZE ANTIGRIPAL?”

Da, gravidele au voie sa se vaccineze antigripal! Inca din primele luni de sarcina gravidele au voie sa se vaccineze cu vaccin gripal inactivat, deoarece vaccinul gripal contine un virus omorat. Acelasi lucru este valabil si pentru femeile care alapteaza, anticorpii transmitandu-se si prin laptele matern.

O doza de vaccin protejeaza doua vieti intr-o perioada de vulnerabilitate! “Vaccinarea antigripala la gravide poate preveni avorturile spontane din primul trimestru, daca vaccinul gripal este administrat la inceputul sezonului.”, precizeaza Dr. Viorel Alexandrescu, medic primar in microbiologie si doctor in stiinte medicale, seful Centrului National de Gripa din cadrul Institutului Cantacuzino si Director al Programelor pentru Epidemii si Pandemii in Romania.

Se recomanda ca vaccinarea sa fie facuta dupa un consens intre medicul de familie si medicul obstetrician care monitorizeaza sarcina. De asemenea, vaccinarea se recomanda a fi facuta de catre medic sau in prezenta medicului, respectandu-se indicatiile si contraindicatiile din prospectul producatorului.

“EXISTA CONTRAINDICATII?”

Nu au voie sa se vaccineze antigripal persoanele care au reactii anafilactice la proteina din ou (alergie la ou), copiii sub 6 luni, persoane care au suferit reactii post vaccinale severe.

Vaccinarea poate fi amanata in cazul persoanelor care sufera de boala febrila acuta, pentru ei existand doar o contraindicatie temporara.