Medicul de familie – principalul vaccinator

Medicul de familie – principalul vaccinator


“In orice sistem de sanatate care respecta pacientul, medicul de familie este interfata primara si principalul vaccinator. Cabinetul medicului de familie este locul in care familia este consiliata. 55,7% dintre medicii de familie s-au confruntat cu intreruperea totala sau partiala a schemei nationale de vaccinare. Sursele neautorizate de informare sunt cauza principala a scaderii ratei de vaccinare,” a declarat Dr. Gindrovel Dumitra, Coordonator al Grupului de Vaccinologie al Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF)

In pofida disponibilitatii unor vaccinuri eficiente, gripa continua sa fie o problema de sanatate publica semnificativa. Vaccinarea este cea mai eficienta si sigura metoda de profilaxie a gripei.

 „Aparent banala, gripa este foarte activa. Copiii au rata cea mai inalta de complicatii, in vreme ce adultii au rata cea mai mare de deces, a mentionat  Dr. Oana Falup Pecurariu, Spitalul Clinic de Copii Brasov, Facultatea de Medicina, Univ. Transilvania.

Responsabilitatea este una impartita intre medic si pacient, considera Dr. Valeria Herdea, Presedintele Asociatiei Romane pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREMPF):  „Cand consulti un pacient, ai responsabilitatea sa-i dai informatia. Este primul pas. Apoi, acesta sedimenteaza, constientizeaza. Mai trebuie ca si pacientul sa-si doreasca sa fie partener de discutie. Gripa este un semnal de alarma. Dorinta mea este sa nu ne manifestam sezonier in ce priveste vaccinarea.”