Atentie! Stiai ca imunizarea nu este doar pentru copii?


Nu doar pentru copii

La orice varsta, vaccinarea ofera cea mai eficienta protectie de lunga durata impotriva bolilor. Dar imunizarea din copilarie nu ofera imunitate pe tot parcursul vietii impotriva unor boli, cum ar fi tetanosul(trismus) si difteria.

Adultii au nevoie si ei de ajutor pentru a-si mentine imunitatea. De asemenea, adultii care nu au fost imunizati in mod adecvat in copilarie pot prezenta risc de a se infecta cu alte boli ce pot fi prevenite prin vaccinare. Ei pot infecta si pe altii. De exemplu, adultii care au contactat rujeola, oreionu sau pertussis(tuse convulsiva) pot infecta copiii care nu au fost inca imunizati complet.

Imunizarea de sezon

Unele imunizari trebuie facute sezonier. Gripa este o infectie foarte contagioasa a cailor respiratorii cauzate de virusul gripal. Noi tulpini de gripa, ce necesita imunizare in fiecare toamna circula in fiecare an.

Unii oameni cred ca gripa este o boala usoara, dar poate fi o boala foarte grava pentru persoanele de peste 65 de ani, sugari si copii sau adulti cu boli cronice ce pot dezvolta complicatii mai grave.
Persoanele care nu se imunizeaza sunt expuse riscului de a contacta virusul gripal si de a infecta si pe altii. Vaccinarea antigripala reprezinta cel mai eficient mod de a va proteja impotriva acestui virus atat de raspandit.
Din pacate, in Romania, rata de vaccinare antigripala este inca scazuta, in timp ce in unele tari dezvoltate, cum ar fi Statele Unite ale Americii, peste 50% din populatie se vaccineaza antigripal in fiecare an.

Imunizarea inainte de calatorie

 Persoanele care calatoresc in strainatate, de asemenea, au nevoie de imunizare. Boli rareori gasite in Romania sunt comune in alte parti ale lumii. Vaccinarile ofera cea mai eficienta protectie impotriva bolilor cum ar fi hepatita A si pojar.

Aici puteti consulta mini-aplicatia noastra pentru a vedea de ce vaccin aveti nevoie daca plecati intr-o calatorie.