Gripa la fumatori

Gripa la fumatori


Conform statisticilor, 32% dintre romani sunt fumatori. Acest procent situeaza Romania la mijlocul clasamentului european, între tarile cu prevalenta mica – tarile nordice – si Grecia, Italia, tari care au o prevalenta mai mare. În Romania, în prezent, s-a constatat o crestere a numarului de fumatori, mai ales în randul femeilor.

Studiile stiintifice au aratat ca fumatorii au un risc mai mare de infectie cu virusul gripal, precum si de a dezvolta forme severe ale bolii. Conform studiilor, ratele de infectare cu virus gripal au fost cu aproximativ 50% mai mari pentru fumatori decat pentru nefumatori. În cazul îmbolnavirii de gripa, fumatorii tind sa aiba simptome mult mai accentuate: tuse, dificultati de respiratie, respiratie suieratoare, secretii.

Gripa “ataca” persoanele cu o slaba aparare la asediul bacteriilor si virusurilor, in aceasta categorie fiind incluse: persoanele obeze, copiii mici si persoanele cu varsta peste 65 de ani, persoanele cu afectiuni care scad imunitatea – hepatita, ciroza, diabet zaharat, SIDA, boli obstructive cronice (BPOC). Fumatorii pot fi si ei incadrati in categoriile cu risc de imbolnavire de gripa.