Gripa la copii

Gripa la copii


Are gripa?

Simptomele de gripa si raceala sunt aceleasi pentru copii si adulti. La gripa, debutul bolii este brusc, cu simptome precum febra foarte mare, 39-40 de grade, care dureaza intre 3 si 5 zile, frisoane, cefalee (dureri de cap) in regiunea frontala, dureri la nivelul globilor oculari, fotofobie (pacientul nu poate suporta lumina), dureri musculare cu senzatie de zdrobire musculara si uneori chiar dureri articulare difuze.

Insa, trebuie tinut cont de faptul ca la copii, in gripa, exista riscul ca, pe langa febra mare si laringita, convulsii febrile, letargie, sa apara si chiar o serie de complicatii, cum ar fi bronsiolita (determinata de virus) sau, extrem de rar, miocardita. La sugar, miocardita poate cauza moarte subita. Este foarte important de stiut ca in cazul unui copil astmatic, gripa poate declansa crizele de astm. De aceea, de la primele semne de imbolnavire este obligatoriu sa cerem sfatul medicului de familie.

In ce constau complicatiile in cazul gripei?

In gripa, cea mai frecvent intalnita complicatie este pneumonia. Mai pot aparea bronho-pneumonii, insuficienta respiratorie acuta (prin pneumonie sau bronho-pneumonie), criza de astm (sau acutizarea acesteia), sinuzita. La copii, in gripa se pot declansa complicatii neurologice: convulsii, encefalite, foarte rar mielite si radiculonevrite si chiar otite medii supurate (prin suprainfectie). Virusul gripal determina o scadere a rezistentei organismului, atat locala, prin distrugerea mucusului situat pe suprafata cailor respiratorii (favorizeaza infectia cu germeni bacterieni) cat si generala, epuizand organismul prin febra, tuse, determinând   destul de frecvent aparitia suprainfectiilor.

In ce consta tratamentul gripei?

In tratarea gripei, substantele antivirale sunt cele mai comune. Insa, de la primele simptome trebuie consultat obligatoriu medicul de familie. Mai departe, daca apar complicatii, trebuie consultat obligatoriu medicul specialist.Sub nici o forma nu se recomanda auto-medicatia, deoarece pot exista alergii la unele substante. Tratamentul se face obligatoriu sub supraveghere medicala stricta si doar la recomandarea medicului specialist.

De ce trebuie sa evitam administrarea antibioticelor in gripa?

Principalul motiv pentru care nu trebuie sa luam antibiotice in gripa este faptul ca acestea nu au nici un rol in tratarea acesteia. Antibioticele se administreaza numai in momentul in care apare o complicatie, intotdeauna fiind nevoie de recomandarea medicului specialist. Aspirina nu se recomanda sub nici o forma in epidemia de gripa, pentru ca poate determina sindromul Reye, o encefalopatie cu insuficienta hepatica si renala. Pe fondul unei infectii gripale, aspirina poate determina acest sindrom.

 

Vezi brosura la dimensiune mare