Ginseng-ul ofera protectie impotriva infectiilor virale


In China antica, ginseng-ul era privit la un moment dat cu un respect atat de mare incat valora mai mult decat greutatea sa in aur. Cercetarile moderne au descoperit ca aceasta planta poate ajuta in lupta impotriva cancerului, poate reduce inflamatiile si poate echilibra zaharul din sange.

Un studiu recent al Universitatii de Stat din Georgia, SUA, a descoperit ca ginseng-ul imbunatateste de asemenea imunitatea, in special impotriva gripei si a unui virus care este cea mai intalnita cauza a bronsiolitei si pneumoniei la copii, conform Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

Virusul, numit virusul sincitia respirator (VSR), cauzeaza de asemenea, deseori, si bolile respiratorii intalnite la adultii mai in varsta.

Studiul, anuntat intr-o editie recenta a Jurnalului pentru Nutritie si programat pentru publicare in Jurnalul International pentru Medicina Moleculara, a descoperit ca soriceii care au primit ginseng inainte de a fi expusi la virusii gripali sau VSR au fost mai capabili sa evite boala.

Cercetatorii au descoperit ca ginseng-ul a stimulat productia de proteine antivirale, importante pentru raspunsul imunitar al organismului, si a redus semnificativ nivelul virusului si numarul de celule inflamatorii din peretii bronhiali ai soriceilor.

panax-ginseng-side-effects

Atunci cand vaccinurile nu fac fata

Cercetarile anterioare realizate de autorul studiului, dr. Sang-Moo Kang, au prezentat rezultate similare, ginseng-ul fiind capabil sa ofere protectie impotriva gripei porcine – virusurile H1N2 si H3N3 – care a fost responsabila pentru pandemia din Asia din 2009.

Cercetarea dr. Kang este concentrata in principal pe dezvoltarea de vaccinuri impotriva bolilor virale. Totusi, datorita provocarilor cu actualele vaccinuri pentru gripa si datorita faptului ca nu exista vaccinuri disponibile impotriva unor pandemii generate de gripa aviara sau VSR, Kang a facut echipa cu cercetatorii din Coreea de Sud pentru a vedea daca ginseng-ul ar putea oferi o oarecare aparare virala acolo unde vaccinurile esueaza.

„Cand are loc o pandemie sau pentru oamenii care nu se vaccineaza, consumul de ginseng ar putea fi un avantaj”, a explicat Kang. „Si pentru oamenii care se vaccineaza, de asemenea, consumul de ginseng ar fi un avantaj deoarece ar contribui la imbunatatirea sistemului imunitar.”

Calitatea ginseng-ului variaza foarte mult si cateva plante cu proprietati similare intra de asemenea in categoria ginseng-ului. Studiul lui Kang a folosit un extract foarte puternic din ginseng-ul rosu coreean. Ginseng-ul rosu si-a primit acest nume dupa culoarea rosiatica-maronie a radacinilor sale.

In fitoterapia moderna, toate formele de ginseng (american, siberian, coreean) sunt clasificate ca adaptogeni – plante medicinale care protejeaza impotriva stresului, reduc nivelurile de cortizol si refac echilibrul. Desi unele radacini ating preturi de pana la 1.000 USD pentru 30 grame, o tinctura decenta de ginseng va costa intre 12 si 20 USD pentru aceeasi cantitate.

Aplicatii traditionale

Numele chinezesc folosit pentru ginseng, „ren shen”, se traduce ca „planta om” deoarece radacina sa deseori se aseamana cu o figura umana. Planta a fost de asemenea numita „radacina pentru viata lunga” si „promisiunea nemuririi”. Numele sau botanic, Panax, provine din cuvantul grec „panacea.”

Din vremuri antice, medicina chineza a vazut ginseng-ul ca principalul intaritor yang (puternic, energizant), ceea ce inseamna ca genereaza caldura si putere la cei infrigurati si fragili. Planta este privita in general ca fiind sigura pentru consum, dar persoanele cu exces de energie yang sunt descurajate sa foloseasca prea mult ginseng, deoarece ar putea aparea efecte secundare precum dureri de cap si constipatie.

Este improbabil ca un botanist chinez sa prescrie intaritoare yang in timpul unei infectii active deoarece intaritorul ar putea de asemenea creste energia disponibila pentru virus. Asadar, cand vine vorba de protectia impotriva unui virus, considerati ginseng-ul ca o masura preventiva in loc de un tratament in sine pentru simptomele gripei.

Dr. Kang recomanda, in mod similar, pentru a se obtine cele mai bune rezultate, ca oamenii sa foloseasca ginseng in mod regulat inainte sa ajunga sa se imbolnaveasca.

SURSA:epochtimes-romania