Scrie termenul cautat si apasa tasta Enter

Ghid pentru evitarea gripei


  1. Vaccinarea antigripala…

…este cea mai eficienta metoda de a reduce riscul de imbolnavire cu gripa.

Chiar daca sunt multi virusi in circulatie, vaccinul antigripal ofera protectie impotriva virusilor care, conform studiilor, sunt ce mai comuni.  Pentru sezonul gripal 2016-2017, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda includerea tulpinilor A/California/7/2009 (H1N1)pdm09-like virus, A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2)-like virus, B/Brisbane/60/2008-like virus. Astfel, vaccinul ofera inclusiv protectie impotriva anumitor tipuri de gripa porcina.

Vaccinarea antigripala poate sa reduca gravitatea bolii, vizitele la doctor, absenteismul la munca, la scoala, precum si, in cazurile nefericite, spitalizarile cauzate de gripa.

Recomandarile internationale ale CDC si OMS propun ca orice persoana mai mare de 6 luni sa considere vaccinarea antigripala, preferabil in luna octombrie (inaintea aparitiei epidemiei de gripa). Dintre grupurile populationale, vaccinarea persoanelor la risc este esentiala pentru a diminua efectele severe pe care gripa le poate avea asupra lor (complicatii precum pneumonia). Aici, conform recomandarilor OMS, amintim copiii mai mici de 2 ani, varstnicii de peste 65 de ani, gravidele si persoanele de orice varsta cu conditii medicale specifice precum boli cardiace, boli de plamani, rinichi sau ficat, diabeticii si alte persoane cu sistemul imunitar slabit.

De aceea, chiar daca te consideri sanatos si plin de energie,  este bine sa-i protejezi si pe cei din jurul tau, mai ales daca fac parte din una din categoriile la risc amintite mai sus.

 

  1. Igiena sanatoasa…

…zilnica previne raspandirea gripei. Evita contactul cu persoanele bolnave si dezinfecteaza obiecte precum tastatura/mouseul care pot fi contaminate cu germeni precum gripa. Daca totusi te imbolnavesti si ai simptome gripale ar fi bine sa consulti in primul rand un medic. De asemenea, CDC recomanda statul acasa pentru cel putin 24 de ore dupa ce febra a disparut (exceptand cazurile cand mergi sa primesti ingrijiri medicale sau alte urgente).

Toti stim din copilarie ca este nu doar igienic, ci si de bun simt sa ne acoperim gura si nasul atunci cand stranutam. Totusi, pentru limitarea raspandirii germenilor de gripa este indicat sa folosim un servetel de unica folosita atunci cand stranutam si sa-l aruncam la gunoi imediat dupa folosire. Astfel, evitam atingirea ochilor, nasului si a gurii cu mana, stiut fiind faptul ca in caz contrar microbii s-ar raspandi foarte usor.

Asadar, urmand sfaturile de mai sus, se poate limita raspandirea gripei. Totusi, ar fi preferabil ca o igiena sanatoasa sa fie complemantara unei vaccinari antigripale prealabile.

 

  1. Consultarea medicului…

… este si ramane cea mai sigura modalitate pentru a afla toate detaliile despre preventia gripei prin vaccinare. Primul pas pentru a diminua riscul de imbolnavire cu gripa este sa consideri vaccinarea antigripala. Poti beneficia GRATUIT de protectie ! Verifica daca abonamentul tau privat de sanatate include si vaccinarea antigripala GRATUITA.