Fii pregatit de la primele simptome! Copilul are gripa sau doar a racit?

Fii pregatit de la primele simptome! Copilul are gripa sau doar a racit?


Simptomele de gripa si raceala sunt aceleasi pentru copii si adulti. La gripa, debutul bolii se face brusc, cu simptome precum febra foarte mare, 39-40 de grade, care dureaza intre 3 si 5 zile, frisoane, cefalee (dureri de cap) in regiunea frontala, dureri la nivelul globilor oculari, fotofobie (pacientul nu poate suporta lumina), dureri musculare cu senzatie de zdrobire musculara si uneori chiar dureri articulare difuze.

Insa, trebuie tinut cont de faptul ca la copii, in gripa, exista riscul ca, pe langa febra mare si laringita, sa apara si convulsii febrile, letargie, si chiar o serie de complicatii, cum ar fi bronsiolita (determinata de virus) sau, extrem de rar, miocardita. La sugar, miocardita poate cauza moarte subita. Este foarte important de stiut ca in cazul unui copil astmatic, gripa poate declansa crizele de astm. De aceea, de la primele semne de imbolnavire este obligatoriu sa cerem sfatul medicului de familie.

Complicatiile in cazul gripei

In gripa, complicatiile apar la diverse niveluri, insa cea mai frecvent intalnita este pneumonia. Mai pot aparea bronho-pneumonii, insuficienta respiratorie acuta (prin pneumonie sau bronho-pneumonie), criza de astm (sau acutizarea acesteia), sinuzita. La copii, se pot declansa si complicati neurologice: convulsii, encefalite, foarte rar mielite si radiculonevrite si chiar otite medii supurate (prin suprainfectie). Virusul gripal determina o scadere a rezistentei organismului, atat locala, prin distrugerea mucusului situat pe suprafata caile respiratorii (favorizeaza infectia cu germeni bacterieni) cat si generala, epuizand organismul prin febra, tuse, determinand destul de frecvent aparitia suprainfectiilor.

Tratamentul gripei

In tratarea gripei, substantele antivirale sunt cele mai comune. Insa, de la primele simptome trebuie consultat obligatoriu medicul de familie. Mai departe, daca apar complicatii, trebuie consultat obligatoriu medicul specialist. Sub nici o forma nu se recomanda auto-medicatia, deoarece pot exista alergii la unele substante. Tratamentul se face obligatoriu sub supraveghere medicala stricta si doar la recomandarea medicului specialist.

 De ce trebuie sa evitam administrarea antibioticelor in gripa?

Principalul motiv pentru care nu trebuie sa luam antibiotice in gripa este faptul ca acestea nu au nici un rol in tratarea acesteia. Antibioticele se administreaza numai in momentul in care apare o complicatie, intotdeauna fiind nevoie de recomandarea medicului specialist. Aspirina nu se recomanda sub nici o forma in tratarea gripei, pentru ca poate determina sindromul Reye, o encefalopatie cu insuficienta hepatica si renala. Pe fondul unei infectii gripale, aspirina poate determina acest sindrom.

SURSA: teotrandafir.com