Familiile cu copii sunt de doua ori mai expuse la gripa! Afla de ce e important sa-ti vaccinezi copilul impotriva gripei

Familiile cu copii sunt de doua ori mai expuse la gripa! Afla de ce e important sa-ti vaccinezi copilul impotriva gripei


In fiecare an, copiii de toate varstele reprezinta o grupa cu risc ridicat in fata virusului gripal, acestia fiind considerati vectorii cheie ai comunitatii in timpul unei epidemii de gripa. De ce ? Pentru ca virusul gripal este usor raspindit pe cale aeriana in randul copiilor din colectivitati, iar acasa copiii pot infecta parintii si bunicii care sunt extrem de vulnerabili. Conform statisticilor, familiile cu copii sunt de doua ori mai expuse la infectia gripala.

De cele mai multe ori, copiii din gradinite si scoli primare raspandesc virusul in familie si in comunitate fiind considerati transmitatori eficienti ai virusurilor gripale. De regula, copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 9 ani manifesta cele mai ridicate rate de infectie si imbolnavire cu virus gripal.

Gripa nu este o simpla raceala, iar la nivel global, conform studiilor de specialitate, copiii cu varsta sub 2 ani au o rata mai mare de spitalizare si de complicatii asociate gripei, comparativ cu orice alta grupa de varsta. Nu doar copiii sanatosi cu varste intre 5 si 9 trebuie protejati de gripa, ci mai ales cei cu afectiuni cardio-vasculare severe, copiii cu boli respiratorii severe (fibroza chistica, astm, displazii pulmonare), copiii cu afectiuni hematologice, copiii cu insuficienta renala, copiii cu boli metabolice (ex. diabet), copiii sub terapie cu aspirina (risc de Sindrom Reye, daca fac gripa), copiii cu imunodeficiente (HIV).

Vaccinarea antigripala este considerata de catre specialisti singura metoda de preventie activa. Ce inseamna activa? Cu totii realizam o preventie la nivel bazal prin alimentatie, imbracaminte, evitarea contactului cu persoane infectate, insa, pentru a preveni efectiv boala, trebuie ca organismul sa se apere impotriva bolii, iar acest lucru este posibil doar prin vaccinare antigripala.

Metode clasice de preventie impotriva gripei apar in zona de sustinere a imunitatii organismului si a rezistentei acestuia prin: alimentatie corespunzatoare, imbracaminte adecvata si evitarea expunerii copiilor in medii supraaglomerate (magazine, spectacole, etc.). In cazul unei epidemii de gripa, copiii trebuie feriti pe cat posibil de aglomeratie si contactul cu persoanele bolnave. In cazul imbolnavirii de gripa, pentru a preveni pe cat posibil transmiterea ei, se recomanda ca persoanele infectate sa isi acopere gura si nasul cu un servetel atunci cand tusesc sau stranuta si sa se spele des pe maini.

Vaccinarea antigripala se recomanda a fi efectuata in lunile septembrie si octombrie (inaintea aparitiei epidemiei de gripa), dar se poate realiza pe toata durata sezonului gripal (octombrie-februarie), pentru cei care nu s-au vaccinat la inceputul toamnei. Imunitatea dureaza cel mult 1 an, iar organismul are nevoie de cel putin 2 saptamani de la vaccinare pentru a se instala protectia si a produce anticorpi impotriva virusului.

SURSA: teotrandafir.com