Este gripa o boala grava?

Este gripa o boala grava?


Raspunsul nostru: DA! 

Gripa nu este DOAR „o raceala mai grava”, este o boala contagioasa, iar atunci cand pacientii dezvolta complicatii este necesara spitalizarea.

Conform estimarilor Organizatiei Mondiala a Sanatatii (OMS) intre 5 si 15% din populatie este afectata de infectii ale tractului respirator superior in timpul epidemiilor de gripa anuale, boala gripala afectand persoanele de orice varsta. Gripa sezoniera este o infectie virala acuta care se transmite cu usurinta de la o persoana la alta. Se transmit usor de la o persoana la alta prin picaturile proiectate in aer prin tuse si stranut, cat si prin strangerea mainilor sau prin atingerea suprafetelor contaminate.

Gripa se caracterizeaza prin febra foarte mare, 39-40 de grade, care dureaza intre 3 si 5 zile, frisoane, cefalee (dureri de cap), dureri la nivelul globilor oculari, fotofobie, dureri musculare si uneori chiar dureri articulare difuze, tuse, secretii nazale (rinoree), ragusala(disfonie), senzatie de usturime in gat, stare marcata de astenie.”, explica Conf. Dr. Victoria Arama, medic primar boli infectioase la INBI „Prof. Dr. Matei Bals”.

Boala gripala afecteaza persoanele de orice varsta, dar adultii cu varsta de peste 65 de ani si copiii sub 2 ani sunt deosebit de vulnerabili, la fel si cei care sufera de anumite boli: afectiuni cronice cardiace, pulmonare, renale, hepatice, sangvine, neurologice, boli metabolice – diabet, obezitate sau boli care slabesc sistemul imunitar.