Importanta imunizarii: Dupa 29 de ani, primul caz de difterie


502px-INF3-280_Health_Diphtheria_is_deadly_-_protect_your_child_by_immunisation_Artist_J_H_DowdIn urma cu 29 de ani, in 1986, Spania declara difteria o boala eradicata, ca urmare a unui program concertat de vaccinare. Acum, insa, se confrunta cu noi cazuri ale bolii, numarul celor infectati fiind in crestere.

Pe 25 mai, un baietel de sase ani din Olot (localitate in Catalonia, Spania) a fost diagnosticat cu difterie. Copilul bolnav este tinut sub supraveghere, starea lui fiind declarata de catre autoritati ca fiind „grava, dar stabila”.

Parintii copilului au declarat ca se simt responsabili pentru ca nu si-au vaccinat copilul la timpul potrivit. Ei fac parte din miscarea antivaccinare, care considera vaccinurile nocive. Revenirea difteriei a provocat aprinse dezbateri in Spania, aducand in discutie obligativitatea vaccinarii copiilor.

In prezent, alti opt copii din Catalonia au fost diagnosticati cu difterie, toti fiind vaccinati in prealabil. Ministerul regional al sanatatii catalane a confirmat ca cele opt cazuri noi descoperite au contractat virusul, dar nu au dezvoltat simptomele bolii. Pe plan local, se fac eforturi pentru a impiedica raspandirea infectiei.

Difteria este o boala infectioasa grava, cauzata de bacteria Corynebacterium diphtheriae, care ii afecteaza in principal pe tineri si pe batrani. Se raspandeste pe cale respiratorie, prin stranut si tuse, avand o rata a mortalitatii de unu la zece cazuri.