Demitizarea vaccinurilor

Demitizarea vaccinurilor


Miturile si prejudecatile despre vaccinuri circula inca de pe vremea cand Edward Jenner i-a facut unui baiat de opt ani vaccinul antivariolic, in 1796. Totusi, cel mai influent mit de la sfarsitul secolului 20 a fost afirmatia incorecta conform careia vaccinul ROR (rujeola-oreion-rubeola) ar avea legatura cu tulburarile de dezvoltare la copiii vacinati.

 

Argumente

Afirmatia a fost atent investigata si nu exista niciun fel de dovezi care sa o sustina. Oamenii de stiinta, asociatiile medicale, autoritatile din domeniul sanatatii si uriasa majoritate a medicilor si asistentelor medicale spun ca vaccinul ROR e sigur si eficient in prevenirea unor boli grave.Si totusi, mitul refuza sa moara. E un aspect foarte frustrant, tinand cont ca zvonurile neadevarate pot convinge oamenii sa refuze vaccinarile recomandate, creand astfel premizele unor epidemii care ar fi putut fi prevenite cu un simplu vaccin.

Dr. Brendan Nyhan, profesor asistent guvernamental la Colegiul Darmouth, explica faptul ca doar oferind oamenilor informatii despre pojar si vaccinul ROR, ii putem ajuta sa-si depaseasca prejudecatile si ideile gresite, determinand astfel in timp o crestere a numarului de persoane vaccinate.

 

Studiul asupra gripei

Acel studiu despre ROR publicat ceva mai devreme, in cursul acestui an, este sustinut acum de un nou studiu aparut in publicatia de specialitate Vaccine. Studiul demonstreaza cat de ineficienta a fost incercarea de a corecta mitul conform caruia vaccinul antigripal poate provoca gripa.

”Dupa ce le-am prezentat oamenilor dovezi impotriva mitului atat de raspandit ca vaccinul gripal ii poate imbolnavi de gripa, au fost mai putin inclinati sa creada in acel mit, dar nu am inregistrat o crestere corespunzatoare a intentiei populatiei de a se vaccina. In schimb, subiectii care erau foarte ingrijorati de efectele secundare ale vaccinului au fost si mai putin inclinati sa spuna ca isi vor face vaccinul antigripal in sezonul gripal respectiv,” a declarat Dr. Nyhan.