De ce exista atat de multe vaccinuri?


La ora actuala in SUA, schema de vaccinare pentru copiii cu varste de la nastere pana la 6 ani recomanda vaccinarea impotriva a 14 boli diferite.

In Europa, in Franta, de exemplu, parintii sunt obligati sa isi vaccineze copiii impotriva poliomelitei, a difteriei si tetanosului. In caz contrar acestia pot ajunge chiar in instanta, deoarece nevaccinarea impotriva bolilor enumerate mai sus este incadrata de autoritatile franceze la categoria ”rele tratamente aplicate minorului”.

In Romania, schema de vaccinare recomandata de Ministerul Sanatatii, de la nastere si pana la varsta de 6 ani include un numar de opt vaccinuri impotriva urmatoarelor boli:  hepatita B, tuberculoza, tuse convulsiva, poliomielita, difterie, tetanos, rujeola, rubeola, oreion si Haemophilus Influenzae Tip B.

Unii parinti se tem ca acest numar de vaccinuri recomandate este destul de mare, in conditiile in care unele dintre acestea sunt administrate impotriva unor boli care nu mai au o incidenta atat de crescuta. Fiecare boala pentru care se recomanda inca vaccinarea poate produce forme grave de imbolnavire sau deces in randul populatiei nevaccinate, existand riscul reaparitiei lor daca rata acoperirii vaccinale scade sub pragul recomandat de Organizatia Modiala a Sanatatii, respectiv 95%.