De ce este important sa te vaccinezi


Numeroase boli ce ne ameninta viata pot fi tinute departe cu un simplu vaccin, unul dintre cele mai ieftine si de succes tratamente pentru sanatate.
Aceasta este premisa “Saptamanii Internationale a Vaccinarii”, o initiativa a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), care marcheaza, la fiecare sfarsit de aprilie importanta vaccinarii.

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) a preluat acest demers pentru al doilea an consecutiv, convinsi fiind ca mesajul “Fii sanatos! Fii responsabil! Vaccineaza-te!”, trebuie sa ajunga la cat mai multi romani, carora noi, medicii, sa le explicam, cu argumente solide si exemple, de ce vaccinurile sunt adevarate scuturi de aparare.

Vaccinurile protejeaza oamenii de orice varsta, de la copii la varstnici, impotriva unor boli ce le ameninta vietile, crescand speranta de viata mai mult decat orice alta interventie. În plus, vaccinul este, asa cum am spus, unul dintre cele mai ieftine si de succes tratamente pentru sanatate, aspect deloc de neglijat, in aceste conditii economice dure, carora trebuie sa le facem fata.

Paleta bolilor ce pot fi prevenite cu ajutorul vaccinului este foarte larga, de la rujeola, rubeola, 25 de boli pot fi prevenite prin vaccinare in acest moment. difterie, tetanos, tuse convulsiva, febra galbena, poliomielita, hepatita B, varicela la pneumonie, diaree cu rotavirus, gripa, meningita, cancer de col uterin sau cancer hepatic.
Cele mai multe din aceste boli pot fi chiar fatale, mai ales pentru unele grupe de risc. Pentru cei neincrezatori, statisticile ar trebui sa functioneze ca un dus rece: peste 1,4 milioane de copii mici mor anual, din cauza unor boli prevenibile prin vaccinare, iar totalul deceselor, la nivel mondial, provocate de lipsa vaccinarii, se ridica la 2-3 milioane. Din pacate, lumea a uitat astazi de unele boli ingrozitoare, pentru ca nu se mai intalnesc cazuri, dar acest lucru se eficiente de vaccinare, de pe tot globul.

Astazi o boala grava ca variola nu mai exista, pentru ca vaccinarea antivariolica a fost facuta sistematic si eficient. Trebuie insa sa fim mereu in alerta, deoarece reaparitia unor cazuri in unele focare, coroborata cu scaderea acoperirii vaccinale, din diferite motive, poate avea consecinte grave asupra sanatatii populatiei unei tari.

Medicului de familie ii revin mai multe sarcini legate de prevenirea bolilor prin vaccinare: consilierea privind vaccinarea, procedura de vaccinare, raportarea ulterioara catre Ministerul Sanatatii, pentru a asigura o imagine corecta si completa a acestui fenomen.

Tocmai de aceea, noi, medicii de familie, vrem sa combatem lipsa de informare si sa le spunem oamenilor ca au la indemana o metoda sigura, cu care pot preveni boala si care le permite sa se bucure de fiecare zi, fara emotii, chinuri si complicatii. Responsabilitatea apartine insa, in mare masura, si parintilor, deoarece ei decid viitorul copiilor lor si trebuie sa-si cantareasca, in mod responsabil, deciziile.
SURSA: unica.ro