Cum se previne gripa

Cum se previne gripa


Vaccinarea antigripala este cea mai eficienta metoda de a reduce riscul de imbolnavire cu gripa. Studiile arata ca vaccinarea împotriva gripei ofera o protectie de aproximativ 70-90% împotriva manifestarii clinice a bolii.

Exista trei tipuri de virusuri gripale: tipul A (cel mai agresiv, implicat in epidemii si pandemii), tipul B (implicat in infectii locale) si tipul C(cel mai putin agresiv). Vaccinul gripal contine tulpini de virusuri gripale inactivate care, odata injectate in organism, stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi specifici impotriva tulpinilor virale continute. Acesti anticorpi vor distruge virusul gripal activ, daca acesta patrunde in organism, si vor impiedica instalarea infectiei gripale.

Vaccinul protejeaza de infectia gripala incepand cu aproximativ doua saptamani de la injectare, timp necesar organismului sa produca anticorpi.

In fiecare an, virusul gripal sufera anumite modificari fata de anul precedent, ceea ce inseamna ca in fiecare an trebuie preparat un nou vaccin care sa contina tulpinile specifice sezonului respectiv. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) stabileste in fiecare an trei tipuri de tulpini de virusuri care vor forma structura vaccinului adecvat fiecarei emisfere (nord si sud), iar toti producatorii de vaccin respecta compozitia stabilita de OMS.

Vaccinul gripal recomandat pentru sezonul gripal 2015-2016 (emisfera nordica), contine urmatoarele tulpini:

  • A/California/7/2009 (H1N1)
  • A/Switzerland/9715293/2013 (H3N2)
  • B/Phuket/3073/2013.

Toate vaccinurile gripale, indiferent de producator, respecta compozitia recomandata.