Cum actioneaza vaccinurile?


In prezent, exista vaccinuri impotriva patogenilor virali si a bacteriilor, acestea pregatind sistemul imunitar de viitoarele  “atacuri” ale unei anumite boli.

Cand un agent patogen patrunde in organism, sistemul imunitar produce anticorpi si lupta cu boala. In functie de forta sistemului imunitar al fiecarui organism si de eficienta cu care anticorpii lupta contra patogenilor, se produce sau nu imbolnavirea.

In cazul in care va imbolnaviti, unii dintre anticorpii creati vor ramane in organism pe post de “caini de paza”, chiar si dupa ce v-ati insanatosit. Daca pe viitor veti mai fi expus aceluiasi agent patogen, anticorpii il vor recunoaste si vor lupta contra lui.

Vaccinurile functioneaza datorita acestei functii a sistemului imunitar, pentru ca ele contin versiuni omorate, atenuate sau partiale ale unui anumit agent patogen.

Cand faceti un vaccin, agentii patogeni continuti – indiferent de versiune – nu sunt suficient de puternici sau de numerosi ca sa va imbolnaveasca, dar sunt in numar suficient ca sa va stimuleze sistemul imunitar pentru a produce anticorpi.

Astfel, imunitatea este dobandita pentru o boala respectiva, dar si pentru viitor, chiar daca nu se produce imbolnavirea. In cazul in care veti intra din nou in contact cu agentul patogen respectiv, sistemul imunitar il va recunoaste si va putea sa lupte.

SURSA INFORMATIEI: historyofvaccines.org