Criza de vaccin pentru nou-nascuti. Serul ii protejeaza pe bebelusi de hepatita, difterie sau poliomelita


Criza de vaccin pentru bebelusi! Medicii de familie din Iasi au ramas de o luna fara vaccinul care face parte din schema nationala si care se administreaza copiilor la doua si la sase luni. Lipsa serului  ii face pe sugari vulnerabili la boli precum hepatita, difteria, poliomelita, tetanos sau tuse convulsiva.

copilNadia are o fetita de 6 luni si doreste ca ea sa fie vaccinata conform schemei de imunizare recomandata de medici. A aflat insa ca serul care trebuia oferit gratuit de Ministerul Sanatatii lipseste din cabinetele medicilor de familie. Marturiseste ca desi se teme pentru sanatatea fetitei, este nevoita sa astepte serul gratuit pentru ca nu isi permite sa-l cumpere din farmacii. “Enorm de scump mi se pare. E 250 de lei, cumperi o luna de zile laptele la copil,” spune femeia.

Medicii spun ca au liste de asteptare cu bebelusii pentru care s-a amanat vaccinarea, insa atrag atentia ca nevaccinarea la timp poate avea consecinte asupra strarii de sanatate a bebelusilor. “Riscurile sunt, sigur ca da, mai ales pentru cei de doua luni pentru ca e vorba de pertusisul, care este o problema pentru bebelusul mic, polio si sigur ca daca se amana prea mult pot sa apara si cazuri de boala,” a spus Maria Daniil, medic de familie

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica sustin ca au promisiuni ca problema se va rezolva. “În aceste zile ar trebui sa vina repartitia, ceea ce inseamna ca in luna iunie va reincepe campania de imunizare pentru varstele de 2 si 6 luni,” a declarat Marius Voicescu, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Iasi.

Anual, la Iasi se nasc peste 6 mii de copii, care, pana la varsta de 6 luni, trebuie imunizati in mod obligatoriu si gratuit cu 4 vaccinuri.

SURSA: yahoo.com