Conferinta Social Moms – “Vaccinarea salveaza vieti?”


Vaccinarea Act medical responsabil si informat din surse sigure

Peste 80 de parinti au participat zilele trecute la Conferinta Social Moms cu tema “Vaccinarea salveaza vieti?” din dorinta de intelege mai bine beneficiile si riscurile imunizarii prin vaccinare cu ajutorul unei echipe de specialisti. Organizata cu sprijinul Asociatiei Pro Imunizare, in partneriat cu Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF), Grupul de Vaccinologie (SNMF) si site-ul desprecopii.com, conferinta a fost un exercitiu de incredere, iar parintii din sala si din online au primit raspunsuri documentat si avizate despre vaccinare si vaccinuri.

In deschiderea evenimentului, Dr. Anca Draganescu, Presedintele Asociatiei Pro Imunizare a precizat ca: „Preventia prin vaccinare inseamna asumare si responsabilitate. In egala masura inseamna decizii informate. Vaccinarea este un act medical responsabil pe care trebuie sa ni-l asumam impreuna, informandu-ne din surse avizate. Din experienta mea, vreau sa va spun ca nu am vazut reactii adverse grave dupa vaccinare, am vazut insa decese prin evolutia severa a unor afectiuni precum: gripa, rujeola, tetanosul.”

Dr. Sandra Alexiu (Vicepresedinte, SNMF), Dr.Gindrovel Dumitra (Coordonator, Grupul de Vaccinologie, SNMF) si Dr. Gabriel Diaconu (Medic specialist psihiatru, psihotraumatolog) au adresate mesajelor lor in ce priveste preventia prin vaccinare si au prezentat: statistici despre epidemia de rujeola din Romania, vaccinurile cuprinse in Planul National de Vaccinare si rolul medicului de familie in procesul de vaccinare si, nu in ultimul rand, au vorbit despre frica, un sentiment firesc din partea oricarui parinte atunci cand vine vorba despre vaccinarea copilului si cum poate fi depasit prin informare corecta cu ajutorul medicului.

“Frica este un aspect important cand vorbim despre vaccinare. Noi trebuie sa combatem frica. Discutam despre o balanta  dezechilibrata. Daca e sa alegi intre un vaccin si o boala care te poate omori, atunci sigur nu cred ca se va pune problema ce sa alegi. Toti trebuie sa fim implicati in zona de sanatate publica si sa avem un limbaj adecvat si sa oferim informatii corecte,” a declarat Dr. Sandra Alexiu.

Evenimentul, moderat de catre Ana Maita, presedintele Asociatiei Mame pentru Mame s-a bucurat si de sustinerea Coalitiei Romania Sanatoasa, reprezentanta de catre Ovidiu Covaciu, el lansand invitatia pentru vizionarea trailer-ului documentarului “Hilleman”, un film care prezinta misiunea doctorului  Maurice Hilleman, parintele vaccinurilor moderne, si caruia milioane de copii ii datoreaza astazi viata.

Partea interactiva a evenimentului a fost deschisa de catre Magda Aldea, redactor @desprecopii.com, care a adresat medicilor intrebarile selectate din comunitatea site-ului, intrebarile cel mai des intalnite in legatura cu vaccinurile si vaccinarea.

Intrebarile au clarificat aspecte importante legate de: eficienta, compozitia si siguranta vaccinurilor, felul in care acestea actioneaza, suprasolicitarea sistemului imunitar, posibile afectiuni aparute post vaccinare, corelatia dintre anumite efectiuni si administarea unui vaccin, reactii adverse post vaccinale, scheme de vaccinare alternative sau de recuperare, protectia de grup prin vaccinare, etc.

“Mercurul nu se gaseste in vaccinuri, iar preparatul despre care se vorbeste pe internet este de fapt timerosal, o sare de mercur si se folosea ca si conservant. Conservantul era pus in vaccinurile multidoza, pentru a putea ramane stabil. Acum fiecare vaccin este in doza lui, de unica folosinta. Nu se mai foloseste timerosal. Astazi, in Romania si in lume, nu mai exista vaccinuri cu sarea de mercur care sperie pe toata lumea”, a raspuns Dr. Sandra Alexiu.

Puteti urmari inregistrarea integrala a evenimentului, pe pagina de Facebook Proimunizare.