Comunicat de presa: SEZONUL GRIPAL 2018-2019 IN ROMANIA


SEZONUL GRIPAL 2018-2019 IN ROMANIA

RECOMANDARI PENTRU POPULATIA GENERALA SI CATEGORII AFLATE LA RISC

  • “Vaccinarea antigripala previne boala si reduce eventualele complicatiile severe”, a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Presedinte, Societatea Romana de Microbiologie, Membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
  • In sezonul gripal trecut, 2017-2018, au fost confirmate 1750 cazuri de gripa, de 2.3 ori mai multe fata de sezonul precedent. Din pacate au fost  inregistrate si 129 decese datorate infectiei cu virus gripal,” a declarat Conf. Univ. Dr. Daniela Pitigoi, Institutul National de Boli Infectioase “Prof.Dr. Matei Bals“
  • “Vaccinurile gripale ofera protectie extinsa si au un profil bun de siguranta.  La nivelul populatiei adulte, vaccinarea reduce morbiditatea asociata gripei cu pana la 60% si mortalitatea cu pana la 80%,” a declarat Prof. Univ. Dr. Victoria Arama, specialist boli infectioase, Institutul National de Boli Infectioase “Prof.Dr. Matei Bals”
  • “Familiile cu copii scolari sunt de doua ori mai expuse la infectia cu virus gripal. Vaccinarea antigripala este singura metoda activa de protectie si poate fi efectuata la orice varsta dupa primele sase luni de viata,” spune Dr. Anca Draganescu, medic specialist boli infectioase si pediatrie la INBI “Prof.Dr.Matei Bals” si Presedinte al Asociatiei Pro Imunizare.

Bucuresti, 28 noiembrie 2018 – Asociatia Pro Imunizare, in parteneriat cu Societatea Romana de Microbiologie si Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, cu sprijinul Institutului National de Boli Infectioase “Prof.Dr.Matei Bals” si Institutului National de Sanatate Publica, a organizat conferinta cu tema “Sezonul gripal 2018 -2019 in Romania”, un demers de informare si educare despre gripa sezoniera, cu scopul de a transmite populatiei generale si categoriilor la risc informatii corecte, fundamentate stiintific.

“Sezonul gripal a inceput in Romania. Gripa nu se trateaza cu antibiotitice, ci cu antivirale numai la recomandarea medicului. Important este sa se mearga la medic inca de la debutul bolii, acasa nu ne asteapta nimic bun, doar complicatii.”, a declarat Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu Cercel, Managerul General al Institutului National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals”.

Conform datelor oficiale ale Institutului National de Sanatate Publica, la nivel national, pana la data de 18 noiembrie 2018, au fost confirmate opt cazuri de gripa, iar numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 90.982, cu 13.8% mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (79.895 cazuri) si cu 8.7% mai mare comparativ cu cel din saptamana anterioara (83.680 cazuri). In cadrul campaniei gratuite de vaccinare antigripala a Ministerului Sanatatii au fost vaccinate peste 850.000 de persoane din grupele aflate la risc.

“Daca acoperirea vaccinala ramane redusa, decesele vor fi numeroase in timpul sezonului gripal, mai ales la categoriile aflate la risc. Eficacitatea vaccinului este variabila, previne 60-70% din infectii la adultii cu varste intre 18-64 de ani de ani, iar protectia se instaleaza dupa 14 zile de la vaccinare. Este bine sa ne vaccinam in lunile octombrie si noiembrie, insa niciodata nu este prea tarziu. Vaccinurile gripale sezoniere sunt folosite de peste 50 ani si au un profil de siguranta bun. Vaccinarea antigripala creste foarte mult sansa de a fi protejat si reduce complicatiile severe ale bolii”, a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Presedinte, Societatea Romana de Microbiologie, Membru in Comitetul Executiv al  Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS Europa)

Gripa este o boala infectioasa acuta, extrem de contagioasa, pacientii putand dezvolta rapid complicatii in urma carora se impune spitalizarea. Conform datelor Centrului European de Prevenire si Control a Bolilor (ECDC), in 2016, in Europa, in absenta vaccinarii, au fost estimate 22 milioane de cazuri de imbolnaviri cu virus gripal, 3,5 milioane de spitalizari si 171.000 de decese.

“Gripa este o boala cu evolutie imprevizibila la nivel individual si populational, o provocare an de an pentru epidemiologi, clinicieni, medici de familie si virologi. In sezonul gripal trecut, 2017-2018, au fost raportate 1750 cazuri de gripa, de 2.3 ori mai multe fata de sezonul precedent. S-a detectat circulatia virusurilor gripale tip A (AH1N1 – 22,3%) si predominant tip B (66.4%), situatie asemanatoare cu cea inregistrata la nivel european. In cadrul campaniei gratuite anuale de vaccinare a Ministerului Sanatatii, au fost vaccinate 1.016.724 persoane, acoperirea vaccinala fiind aproape dubla comparativ cu cea din sezonul precedent,” a declarat Conf. Univ. Dr. Daniela Pitigoi, Institutul National de Boli Infectioase “Prof.Dr. Matei Bals“.

In Romania, in sezonul gripal 2017-2018, acoperirea vaccinala in populatia generala a fost de 5,2%, iar la persoanele cu varsta de peste 65 de ani a fost de 16,3%. Ca in fiecare an, personalul medical are cel mai mare procent de vaccinare, respectiv 34,6%.

“Este important sa constientizam faptul ca vaccinarea antigripala este esentiala pentru categoriilor aflate la risc. Pacientii cu diabet zaharat au risc crescut de complicatii datorate gripei, anual fiind inregistrate intre 10.000–30.000 de decesele determinate de pneumonia asociata gripei. Rata de deces la diabetici creste cu 515% in timpul epidemiilor de gripa. Gripa este asociata si cu complicatii cardio-vasculare severe: infarctul miocardic acut (IMA), accidentul vascular cerebral (AVC) si moartea subita,“ a declarat Prof. Univ. Dr. Victoria Arama, medic primar boli infectioase la INBI “Prof. Dr. Matei Bals”.

La nivel global, pe parcursul ultimelor patru sezoane de gripa s-a constatat o crestere a numarului de imbolnaviri cu virus gripal de tip B. In sezonul 2014-2015, 34% dintre cazurile internate cu gripa au fost cauzate de virusul gripal tip B. Recent Organizatia Mondiala a Sanatatii a inclus si vaccinurile gripale tetravalente in recomandarile sale, apreciind protectia extinsa pe care acestea o ofera.

Pentru sezonul gripal 2018-2019, vaccinul gripal tetravalent cu virus inactivat are urmatoarea compozitie: A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09-like virus; A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016 (H3N2) – like; B/Colorado/06/2017 – like (din linia B/Victoria/2/87) si B/Phuket/3073/2013. Se recomanda ca virusul gripal tip B din compozitia vaccinurilor gripale trivalente sa fie tulpina B/Colorado/06/2017-like din linia B/Victoria/2/87.

“Gripa nu este o boala banala, nu este o simpla raceala, iar daca exista antecedente medicale, poate duce la deces. Virusul gripal se raspandeste usor pe cale aeriana la copiii din colectivitati, insa, prin natura sa extrem de contagioasa, ajunge cu usurinta si la adulti. Familiile cu copii la scoala sunt de doua ori mai expuse la infectia cu virus gripal. Vaccinarea antigripala este o metoda activa de protectie si poate fi efectuata incepand cu varsta de sase luni,” spune Dr. Anca Draganescu, specialist de boli infectioase si pediatrie la INBI “Prof.Dr.Matei Bals” si Presedintele Asociatiei Pro Imunizare.

Dr. Sandra Alexiu, Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov (AMFB) a vorbit despre responsabilitatea medicului de familie in ceea ce priveste vaccinarea, medicul de familie fiind principalul vaccinator.

“Cu totii trebuie sa fim implicati in zona de sanatate publica si sa avem un limbaj adecvat. Noi, medicii de familie suntem cei din linia intai. Pacientii isi doresc informatii corecte despre vaccinuri si vaccinare, asteapta sa raspundem nevoilor lor, iar de cele mai multe ori exemplul personal, al medicului, este extrem de important atunci cand se ia decizia provaccinare,” a declarat Dr. Sandra Alexiu.

Statistici sezonul gripal 2017-2018

Conform datelor oficiale furnizate de catre Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, din octombrie 2017, de la inceputul sezonului de supraveghere a infectiilor respiratorii acute, a gripei si a SARI si pana la data de 22.05.2018 au fost confirmate cu laboratorul 1750 cazuri de gripa:

  • 416 cazuri tip A, subtip H1
  • 65 cazuri tip A, subtip H3
  • 122 cazuri tip A, nesubtipat
  • 1144 cazuri tip B 3 cazuri coinfectie AH1 + B

De la inceputul sezonului 2017-2018 au fost inregistrate 129 decese confirmate cu virus gripal, din care 63 tip A, subtip (H1)pdm09, 2 tip A, subtip H3, 4 tip A nesubtipat/in curs de subtipare si 60 tip B, fata de 27 in intreg sezonul precedent, din care 22 cu virus gripal tip A, subtip H3, 1 cu A(H1)pdm09, 3 tip A, nesubtipat si 1 tip B.

Evolutia vaccinurilor gripale – de la trivalent la tetravalent

Virusurile gripale sufera frecvent mutatii, iar evolutia lor antigenica si ecologica impune nevoia de a adapta anual compozitia vaccinului, pentru a i se putea garanta eficienta.  In fiecare an, Organizatia Mondiala a Sanatatii stabileste recomandarile privind tulpinile gripale care se folosesc in compozitia vaccinurilor. Astfel, producatorii de vaccinuri realizeaza vaccinurile gripale, in fiecare an, in functie de virusurile circulante. Pe piata din Romania exista disponibile vaccinuri gripale tetravalente si trivalente, cu administrare intramusculara, ce contin virusuri inactivate.