Comunicat de presa Ministerul Sanatatii: Situatia infectiilor respiratorii si gripa


In prima saptamana a anului 2015 morbiditatea prin infectii respiratorii acute s-a incadrat in nivelul asteptat,conform informarilor transmise la Ministerul Sanata?ii de catre Centrul Na?ional de Supraveghere si Control in Gripa si Centrul National de Gripa din INCDMI Cantacuzino.

In aceasta saptamana nu s-au inregistrat cazuri confirmate de gripa.

La nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute a fost de 38.779, cu 15,5% mai mic comparativ cu cel inregistrat in saptamana precedenta si cu 2,6% mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (38.207).

Nu a fost comunicat niciun deces prin gripa.

Pana la data de 4.01.2015 au fost confirmate 3 cazuri de gripa:

o   1 caz cu virus tip A, subtip H3

o   2 cazuri cu virus tip B

Pana la data de 4.01.2015 au fost vaccinate antigripal 387.353 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.

Vaccinarea antigripala este cea mai eficienta masura de prevenire a imbolnavirilor, a complicatiilor si a deceselor prin gripa. Desi exista o modificare distincta a antigenicitatii virusului gripal A(H3N2) fata de virusul din vaccin, avand in vedere circulatia concomitenta cu a celorlalte virusuri aflate in vaccinul gripal, se recomanda vaccinarea antigripala a persoanelor vulnerabile, selectate in grupele la risc, respectiv persoanele varstnice si cele cu afectiuni sau cu factori de risc pre-existenti.