“Codul bunelor maniere” in sezonul gripal

“Codul bunelor maniere” in sezonul gripal


Dr. Oana Falup Pecurariu, Presedintele Asociatiei PRO Imunizare, ofera cinci sfaturi utile despre cum trebuie sa ne comportam atunci cand am contractat virusul gripal.

1 – Pastrati distanta!

  • In mod normal, ar fi o impolitete sa va anulati in ultima clipa participarea la o petrecere sau la un eveniment important, dar daca sunteti bolnav, dati un telefon cu toata parerea de rau si, in loc sa va duceti unde erati invitat, mergeti la medic. Daca partenerul dumneavoastra este intr-o stare de sanatate buna, incurajati-l sa se duca singur la eveniment.

2 – Anulati orice aranjamente prealabile!

  • Daca sunteti chiar dvs. gazda unui eveniment, poate ca vi se pare imposibil sa anulati o petrecere din cauza ca v-ati imbolnavit, dupa ce v-ati facut planuri timp de cateva saptamani. Dar adevarul este ca va veti simti mult mai bine daca va odihniti, iar prietenii trebuie sa va multumeasca fiindca aveti grija de sanatatea lor !

3 – Fara ”double dipping”, vorba lui Seinfeld

  • Evitati sa va impartiti mancarea sau bautura cu alte persoane, fiindca aceasta e o metoda foarte simpla de raspandire si contractare a virusului gripal.

4 – Raspanditi vestea, nu virusul!

  • Daca sunteti diagnosticat cu gripa imediat dupa ce ati petrecut o seara cu prietenii, aveti grija sa-i anuntati si pe ei. Exista riscul ca dvs sa fi fost contagios chiar inainte ca primele simptome ale gripei sa devina evidente, caci multi adulti devin contagiosi cu o zi inainte ca boala sa se manifeste.

5 – Opriti raspandirea virusului

  • Daca stati acasa din cauza gripei, anuntati-va toti prietenii de pe Facebook. In felul acesta, veti primi numeroase mesaje de insanatosire grabnica si, in plus, ii veti face atenti pe cei din jur ca deja bantuie gripa si deci trebuie sa fie vigilenti in cazul in care incep sa prezinte simptomele specifice.
Categorii