Cine beneficiaza de vaccinare gratuita in aceasta toamna?


vaccin_antigripalCopiii, persoanele cu varsta peste 65 de ani, femeile gravide, bolnavii ce sufera de afectiuni cronice si personalul sanitar vor fi imunizati cu prioritate in cadrul campaniei gratuite de vaccinare din aceasta toamna. Autoritatile medicale au recomandat deja medicilor de familie ca pana la primirea vaccinului antigripal sa intocmeasca liste pentru aceste categorii de persoane.
Peste 500.000 de doze de vaccin antigripal vor fi folosite in sezonul 2014-2015 in cadrul campaniei gratuite a Ministerului Sanatatii. Vaccinurile vor ajunge prin intermediul directiilor de sanatate publica in cabinetele medicilor de familie ?i in unitatile sanitare. Imunizarea impotriva gripei ar putea incepe in noiembrie, mai devreme comparativ cu anii precedenti, cand campania incepea in decembrie.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, in Romania, rata de vaccinare impotriva gripei a scazut in ultimii ani. Astfel, doar 4,2% din intreaga populatie s-a vaccinat in sezonul trecut, ceea ce inseamna ca au fost folosite, in total, sub un milion de doze de vaccin, in conditiile in care Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda vaccinarea a minimum 15% din populatia unei tari. Totodata OMS recomanda o rata a imunizarii de 75% in randul persoanelor in varsta. Prin comparatie, varstnicii din Romania s-au vaccinat in proportie de 15%, in sezonul 2012-2013.

Se stabilesc listele cu persoanele ce trebuie imunizate prioritar

Intre timp, pana la sosirea dozelor de vaccin in fiecare judet, medicii de familie ar trebui sa fie pregatiti cu listele persoanelor ce trebuie imunizate prioritar. Este foarte important ca ace?tia sa catagrafieze pacientii eligibili pentru vaccinare ?i pe de alta parte sa convinga pacientii in ceea ce prive?te utilitatea acestui demers. Speciali?tii doresc ca pe termen scurt ?i mediu sa se adopte un calendar de vaccinare antigripala, campanii de informare asupra problemei pe care o reprezinta gripa sezoniera, imbunatatirea mecanismelor de monitorizare a ratei de vaccinare antigripala, iar pe termen lung cre?terea gradului de acceptare a vaccinului antigripal in randul populatiei, simplificarea procedurilor birocratice asociate campaniilor de imunizare impotriva gripei, incurajarea activitatilor de preventie ?i imunizare antigripala, campanii de informare pentru publicul larg ?i stimularea financiara a medicilor vaccinatori.

SURSA: horion.ro