Cercetatorii au descoperit o proteina care ar putea fi utilizata intr-un vaccin contra malariei


Oamenii de stiinta au descoperit o proteina care declanseaza sinteza anticorpilor ce impiedica inmultirea parazitilor vinovati de aparitia malariei, potrivit unui studiu publicat joi in revista americana Science.

Aceasta reactie imunitara ar putea permite dezvoltarea unui vaccin capabil sa protejeze organismul contra celor mai acute forme ale acestei maladii, care cauzeaza peste 600.000 de decese pe an, mai ales in randul tinerilor din Africa subsahariana.

Aceasta proteina (sau antigen), denumita “PfSEA-1”, a fost asociata cu o reducere a numarului de paraziti la numerosi copii si adulti in regiunile Africii in care malaria este endemica.

vaccin

Soarecii expusi la aceasta proteina intr-un vaccin experimental au inregistrat si o scadere a concentratiei de paraziti din sange.

Descoperirea acestei proteine ar putea fi un aport esential pentru grupul foarte limitat al moleculelor folosite in prezent in vaccinurile experimentale contra malariei, considera cercetatorii de la National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), autorii studiului.

Acesti antigeni blocheaza parazitii, transmisi initial de femelele de tantari, in interiorul globulelor rosii si ii impiedica sa se inmulteasca.

Populatiile care traiesc in zonele unde malaria este endemica dezvolta adeseori pe cale naturala reactii imunitare protectoare, care pot sa limiteze concentratiile de paraziti in sange. Acest fapt limiteaza riscul de declansare a febrei ridicate si a altor simptome severe.

In acest studiu, oamenii de stiinta au folosit esantioane de sange provenind de la copii tanzanieni in varsta de doi ani care erau fie rezistenti, fie sensibili la malarie.

Dupa analize genetice si o serie de teste de laborator, cercetatorii au putut sa identifice antigenul PfSEA-1 si sa confirme ca el opreste infectarea cu parazitii malariei, dupa ce acestia au intrat in globulele rosii.

Savantii au vaccinat cinci grupuri de soareci cu acest nou antigen si au constatat ca toti prezentau concentratii scazute de paraziti. Subiectii vaccinati supravietuiesc deci mai mult timp decat cei nevaccinati.

In plus, autorii acestui studiu au masurat concentratiile de anticorpi din esantioane de plasma sangvina provenind de la 453 copii tanzanieni. Cercetatorii nu au depistat niciun caz de paludism grav in perioada in care sangele pacientilor prezenta niveluri detectabile ale anticorpului PfSEA-1.

Totodata, cercetatorii au analizat esantioane de plasma sangvina de la 138 de baieti si barbati adulti cu varste cuprinse intre 12 si 35 de ani care traiesc in zonele in care paludismul este endemic, in Kenya, si au descoperit ca aceia care prezentau urme detectabile din acest anticorp aveau concentratii ale parazitilor cu 50% mai scazute decat cei fara PfSEA-1.

SURSA: mediafax