Ce trebuie sa stii despre sezonul gripal 2014-2015

Ce trebuie sa stii despre sezonul gripal 2014-2015


Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, infectia cu virusul gripal este de obicei relativ blanda si fara complicatii, insa uneori poate provoca boli grave, in special in randul persoanelor in varsta, femeilor insarcinate, copiilor foarte mici si persoanelor care sufera de diverse alte afectiuni. Administrarea vaccinului antigripal anual, inainte de inceperea sezonului de gripa, este sigura si reprezinta cel mai eficient mijloc de a preveni infectia si complicatiile grave provocate de virusii gripali.

CAND VA INCEPE SEZONUL GRIPAL SI CAND VA ATINGE PUNCTUL CULMINANT?

In emisfera nordica, de obicei se produc epidemii de gripa toamna si iarna, in fiecare an. Sezonul gripal incepe din octombrie si poate dura pana in mai, iar activitatea gripala va atinge punctul culminat, cel mai probabil, intre decembrie si februarie.

Din cauza modificarilor genetice si antigenice continue ale virusilor gripali, se recomanda administrarea vaccinului antigripal in fiecare an, inainte de inceperea sezonului de gripa.

COMPOZITIA VACCINURILOR ANTIGRIPALE PENTRU 2014-2015

In fiecare an, in luna februarie, OMS recomanda o anumita compozitie a vaccinului pentru emisfera nordica, avand in compozitia sa acele tulpini virale care se estimeaza ca vor fi cele mai raspandite in sezonul urmator.

Tulpinile virale care se recomanda a fi incluse in vaccinul antigripal trivalent sezonier pentru emisfera nordica, in sezonul de gripa 2014/2015, sunt aceleasi cu cele utilizate in emisfera nordica pentru sezonul 2013/2014 si includ:

–          A/California/7/2009 (H1N1)pdm09-like virus;

–          A/Texas?50/2012 (H3N2)-like virus;

–          B/Massachusetts/2/2012-like virus.

Pentru vaccinurile tetravalente care contin doua tipuri de tulpini de virus gripal de tip B, se recomanda includerea celor trei tulpini de mai sus, plus o tulpina virala de tip B/Brisbane/60/2008-like virus.

GRUPURILE-TINTA CARORA LI SE RECOMANDA VACCINUL ANTIGRIPAL

Vaccinul antigripal sezonier este sigur si reprezinta unica si cea mai buna metoda de a preveni imbolnavirea cu gripa. Vaccinarea este benefica pentru toate grupele de varsta, dar e in mod special importanta pentru persoanele cu grad de risc mai ridicat pentru contractarea unor complicatii grave. Exista anumite categorii de persoane carora li se recomanda in mod deosebit vaccinarea, in functie de obiectivele programului national de vaccinare, studiile asupra eficientei vaccinurilor, accesul la vaccin si capacitatea de implementare a campaniilor de vaccinare in randul grupurilor-tinta din diverse tari.

Grupurile prioritare pentru imunizare sunt:

–          femeile insarcinate

–          persoanele cu varsta de peste 6 luni, care sufera de boli cronice de inima sau plamani, boli de metabolism sau rinichi, boli cronice ale ficatului, conditii neurologice cronice sau imunodeficiente;

–          persoanele varstnice care depasesc o anumita limita de varsta definita la nivel national (65 de ani in Romania), indiferent de alti factori de risc;

–          rezidentii din institutiile unde se afla in ingrijire pe termen lung persoane in varsta sau cu dizabilitati;

–          copiii cu varste intre 6-59 luni;

–          medicii, cadrele sanitare medii si personalul auxiliar, inclusiv cei care lucreaza in institutiile unde se afla in ingrijire pe termen lung persoane in varsta sau cu dizabilitati.

UNDE GASESC VACCINUL ANTIGRIPAL?

Pentru persoanele din grupurile de risc (persoane peste 65 de ani, bolnavi cronici etc) vaccinul este oferit gratuit, prin medicul de familie. In acest an, Ministerul Sanatatii a achizitionat 500,000 de doze de vaccin, care vor ajunge la medicii de familie, prin intermediul Directiei de Sanatate Publica?, in luna noiembrie.

Vaccinul gripal este disponibil deja in farmacii, contra cost. Toate vaccinurile antigripale contin aceleasi tulpini virale, care respecta recomandarile OMS pentru sezonul gripal 2014-2015. Se recomanda consultarea medicului inainte de vaccinare.