Care sunt efectele secundare ale vaccinurilor?


Fisa cu informatii despre vaccinul facut recent de copilul meu includea o lista lunga de posibile efecte secundare. De ce mai e recomandat vaccinul, daca poate provoca toate aceste efecte secundare?

 Toate vaccinurile pot avea efecte secundare. De obicei insa acestea sunt foarte usoare: o usoara durere si sensibilitate la locul aplicarii vaccinului (pentru vaccinurile injectabile), dureri de cap si febra, dar nu foarte mare. Acestea sunt exemple comune de efecte secundare ale vaccinurilor.

Exista si riscul aparitiei unor efecte secundare grave, inclusiv reactii alergice, insa acestea se produc extrem de rar.

Medicul de familie va poate explica in detaliu ce riscuri pot sa apara in cazul fiecarui vaccin. E important sa cantariti posibilele efecte secundare ale vaccinurilor plasandu-le in context.

Desi este posibil sa apara si efecte secundare grave, acestea se produc extrem de rar. E important sa retineti ca si decizia de a nu face un vaccin prezinta riscuri grave.

Vaccinurile protejeaza contra unor boli infectioase care pot fi mortale. Evitarea vaccinarii creste riscul de a contracta aceste boli si de a-i imbolnavi si pe altii.