Cand ai cu adevarat nevoie de antibiotice


Esti bolnav. Nu esti sigur ce ai, dar stii ca ai prefera sa scapi de urechile infundate, de tusea sacaitoare sau de durerile musculare. Banuiesti ca ai gripa, asa ca te duci la medic. Daca cercetarile recente au dreptate, atunci medicul tau iti va prescrie antibiotice, chiar daca stie ca nu te vor face bine mai repede.

„Cercetarile au demonstrat ca anumite infectii obisnuite nu necesita tratamentul cu antibiotice. ?i totusi continuam sa le luam. Aceasta suprautilizare a antibioticelor a condus la superinfectii si acum rezistenta in fata bacteriilor este in crestere“, spune Amanda Helberg, medic la o clinica din Texas, SUA.

pill_pilLO scrisoare publicata in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane arata ca medicii prescrie antibiotice pentru bronsita acuta in aproape 70% din cazuri, in ciuda multitudinii de dovezi care demonstreaza ca aceste medicamente nu functioneaza impotriva bolilor respiratorii, noteaza CNN.

 

„In ciuda dovezilor clare, a ghidurilor publicate si a altor masuri luate pentru limitarea consumului de antibiotice, medicii continua ca prescrie antibiotice cu spectru larg, scumpe“, avertizeaza specialistii dr. Michael Barnett si dr. Jeffrey Linder de la un spital din Boston, SUA.

Iata ce trebuie sa stiti despre bolile pentru care se prescriu in exces aceste antibiotice.

Raceala si gripa

Infectiile respiratorii superioare, cunoscute mai bine sub numele de raceala si gripa, sunt cauzate de virusuri. Antibioticele omoara doar bacteriile.

„Antibioticele nu sunt necesare si nu au niciun beneficiu in cazul racelii sau gripei“, este de parere dr. John Joseph, un medic de familie la o clinica americana.

Cel mai bun mod de a preveni gripa este vaccinarea anuala. Daca deja te-ai imbolnavit, discuta cu medicul despre medicamentele antivirale care iti pot grabi recuperarea.

Racelile dureaza, de obicei, intre sapte si zece zile si vor disparea cu ajutorul lichidelor si a odihnei din plin. Pentru ameliorarea simptomelor poti lua medicamente care nu necesita prescriptie medicala, cum ar fi paracetamolul sau aspirina.

Bronsita

Bronsita acuta in cazul adultilor sanatosi (fara alte complicatii) nu trebuie tratata cu antibiotice, sunt de parere specialistii. Exista totusi exceptii. „Pacientii care au complicatii, cum ar fi emfizemul sau boli pulmonare obstructive pot primi antibiotice deoarece sunt mai susceptibili la infectii bacteriene secundare“, precizeaza dr. Joseph.

Otitele

In cazul otitelor cel mai bine decide medicul. Infectiile de urechi pot fi cauzate fie de virusuri, fie de bacterii si singura metoda de a determina cauza este sa se faca o punctie in timpan pentru a se colecta putin fluid si a se analiza. „In SUA multi medici trateaza otita cu antibiotice in loc sa obtina o cultura de lichid si s-o analizeze“, spune Joseph. Unii medici recomanda o perioada de asteptare pentru a vedea daca infectia trece de la sine, potrivit „WebMD“, dar altii se ingrijoreaza ca bacteriile netratate pot face mai mult rau.

Pneumonia

Pneumonia poate fi cauzata de multe lucruri: de bacterii, de virusuri sau poate fi de natura micotica (ciuperci parazite). Antibioticele vor functiona daca medicul a identificat tipul exact al bacteriei care cauzeaza infectia. Mai pot fi folosite si medicamentele antivirale pentru tratarea pneumoniei cauzata de virusuri.

Infectiile sinusurilor

Sinuzita este inflamatia sinusurilor. Infectia poate fi de natura bacteriana, virala sau micotica sau chiar declansata de alergii. Multe dintre infectiile sinusurilor sunt cauzate de virusuri si nu necesita antibiotice. Dar, bineinteles ca exista exceptii. Medicul poate prescrie antibiotice daca simptomele sunt severe si includ febra mare pe langa nasul care curge si tusea productiva. Antibioticele pot fi necesare si daca te simti bine cateva zile iar apoi simptomele revin, sau daca infectia dureaza mai mult de o saptamana.

Infectiile in gat – faringita streptococica

Infectia in gat cauzata de streptococ este o infectie bacteriana, asadar pentru a lupta impotriva ei, antibioticele sunt necesare. Insa doar pentru o mica parte din cei care sufera de dureri in gat este valabila infectia cu streptococ. Asadar, asigura-te ca medicul pune diagnosticul corect bazandu-se pe un examen fizic si pe un test de laborator.

 Concluzie

„Consulta neaparat medicul atunci cand te simti bolnav. Nu lua medicamente ramase in dulapior de la alte boli trecute, nu imparti antibioticele cu altcineva si nu lua antibiotice pentru virusuri“, ne sfatuieste Helberg.

SURSA : adevarul.ro