Avem sau nu nevoie de o lege a vaccinarii?

Avem sau nu nevoie de o lege a vaccinarii?


La initiativa Ministerului Sanatatii, o echipa interdiciplinara lucreaza la elaborarea unui proiect legislativ care sa reglementeze procesul de imunizare in Romania, acesta urmand sa fie facut public in luna noiembrie si apoi supus dezbaterii publice. Experti din domeniul sanatatii publice – medici de familie, pediatrii, epidemiologi – alaturi de juristi, psihologi si reprezentanti ai institutiilor publice din Romania, lucreaza la un proiect de lege prin care statul roman isi asuma responsabilitati si isi propune sa puna la dispozitia populatiei informatii corecte legate de procesul de vaccinare si vaccinuri.

“Romania are in acest moment o schema de vaccinare in concordanta cu a celorlaltor tari europene, in timp ce societatea este impartita in mai multe categorii: cei care stiu despre vaccinare si importanta ei, cei care sunt neincrezatori pentru ca nu au toate informatiile si antivaccinistii, intr-un procent mic, dar foarte vocali. Acestia din urma sunt cei care pun la indoiala drepturile oamenilor, iar in Constitutia Romaniei, statul este obligat sa asigure sanatatea populatiei. Vaccinarea este cea mai eficienta metoda de prevenire a bolilor, “a declarat Amalia Serban, Director General Adjunct, Directia Generala Asistenta Medicala si Sanatate Publica, Ministerul Sanatatii.

Prin acest proiect de lege, este pentru prima data cand statul isi asuma alocarea  unui suport social, financiar si uman in cazul posibilelor reactii adverse aparute post vaccinare. Proiectul isi mai propune sa reglementeze si procedurile administrative de achizitie a vaccinurilor, in prezent acestea nepermitand crearea unui stoc de vaccin.

“Sanctiunile in cazul refuzului vaccinarii sunt inca in discutie si nu constituie esenta proiectului de lege. Ne-am propus sa oferim trei lucruri: vaccin, informatie si responsabilitate. Proiectul de lege este rezultatul unor opinii bazate pe experienta si va fi pus in dezbatere publica”, a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Presedinte al Societatii Romane de Microbiologie, Membru in Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa.